Реклама / Ads
4| 4722 |16.07.2008 НОВИНИ

ЕК спира плащането на около половин милиард евро за България

.
Аргументите на Комисията: в България са налице сериозни, систематични проблеми; София регистрира неуспех в борбата с корупцията по високите етажи; липсват присъди по редица знакови дела.
 

 

ЕК ще спре плащането на около 500 млн. евро субсидии за България, съобщава БНР. Страната ни ще загуби замразените вече предприсъединителни фондове по програмите САПАРД, ФАР и ИСПА Европейската комисия най-вероятно ще спре плащането на около 500 млн. евро от предприсъединителните фондове за България и ще предупреди страната, че може да загуби и допълнително финансиране, ако не засили борбата си с корупцията, съобщи източник от Брюксел, цитиран от Ройтерс.

euro7.jpg
 снимка Вяра Йовева

Съдържанието на редовните мониторингови доклади за България и Румъния, които ще бъдат представени следващата седмица в Брюксел, засега се пазят в тайна дори от правителствата в София и Букурещ. Според запознат със съдържанието им източник обаче Брюксел ще разкритикува остро равнището на корупция и неработещата съдебна система и в двете страни, но само на България засега ще бъдат наложени финансови санкции. Страната ни ще загуби замразените вече предприсъединителни фондове по програмите САПАРД, ФАР и ИСПА, по които тече разследване от страна на ОЛАФ, съобщи пожелалият анонимност източник. "В България са налице сериозни, систематични проблеми. Ще съобщим, че страната ще бъде лишена от някои средства", заяви той, като отказа да даде подробности, но потвърди, че става въпрос за около половин милиард евро. Според информация от същия източник докладът ще съдържа и положителна оценка по отношение дейността на новия вицепремиер по европейските фондове Меглена Плугчиева, назначаването на нов министър на вътрешните работи и създаването на национална агенция "Сигурност".

plukchieva.jpg

Ще бъде отбелязан обаче и неуспехът на София в борбата с корупцията по високите етажи и липсата на присъди по редица знакови дела. Европейската комисия обаче няма да приложи предпазната клауза за замразяване на сътрудничеството с България в съдебната област, тъй като подобен ход би бил контрапродуктивен, заяви още източникът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4706 |11.07.2008 Катастрофа блокира Околовръстното шосе . 0| 4825 |10.07.2008 Правителството дава половин милион за пострадалите от взрива земеделци . 6| 4657 |09.07.2008 Повече от половината българи няма да ходят на почивка това лято . 6| 4821 |06.07.2008 Лоша комуникация с Брюксел и липса на контрол довели до спирането на парите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads