Реклама / Ads
5| 4770 |11.05.2009 НОВИНИ

Спират подаването на газ към Кремиковци утре

.
Протестиращи от Кремиковци Източник: Неделчо Хазърбасанов
Утре в 14 часа ще бъдат спрени мощностите на Кремиковци, каза Цветан Банков, представител на кредиторите в комбината пред бТВ.
 

Според него има изхода за Кремиковци - или да бъде обявена несъстоятелност или да се подготви план за оздравителна програма. Първият вариант заради финансовата криза не е добър. Синдикът на Кремиковци Цветан Банков, обясни още, че през октомври миналата година са спрени добивните части на Кремиковци – пещите и коксохимическото производсвто. През последните месеци обаче Кремиковци работи само за производство на електростомана чрез електропеща, за да не създава допълнително напрежение над София. Той обяви че утре ще спре и тя - със спирането на газта в 14.00 ще спре цялата производствена мощност на комбината. Спирането на мощностите обаче и особено спирането на конксохимическо производство, не може да бъде възстановено.

Оттук нататък производството по несъстоятелност може да се развие по два начина: кредиторите дали ще решат осребряването на имуществото на длъжника. Изготвянето на план за оздравяването и несъстоятелност.

На 7 май главният енергетик на дружеството Николай Савов съобщи, че вече е започнало поетапното изключване на производствените мощности на Кремиковци, като подаването на природен газ за комбината спира окончателно на 12 май. Има изготвен авариен план специално за тази дата, който може да започне в 14 часа, както е посочено в писмото на Булгаргаз. Цялата процедура ще продължи около седмица, каза още Савов. Той беше категоричен, че са взети всички мерки за безопасност на хората по време на процедурата по затваряне на пещите.

Междувременно работниците от „Кремиковци" отново излязоха на протест. В 9.00 часа металурзите преминаха по бул. „Дондуков" и се отправиха към площада пред Храм-паметника „Александър Невски". След това те ще направят протестно шествие до Министерски съвет, от там до Министерство на икономиката и енергетиката и до Народното събрание.

След протеста на металурзите в петък, от синдикатите съобщиха, че ръководството на комбината се е съгласило с всички искания на работниците, основните от които са за изплащане на заплатите и за бъдещето на комбината. От предприятието са казали, че продължават разговорите с бразилската компания CSN, но ако няма резултат до днес, от утре спира природният газ за комбината, което ще доведе до окончателно спиране на коксохимическото производство.

Работниците ще очакват днес отговор от министър Петър Димитров за резултатите от преговорите и бъдещето на комбината.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4984 |07.05.2009 "Булгаргаз" плаши да спре газа на "Кремиковци" на 12 май . 1| 6583 |21.04.2009 Обсъждат колективен иск на работниците от "Кремиковци" до Международния съд в Хага . 5| 5112 |10.04.2009 Хора на Лупи и Мургина източили милиони от “Кремиковци” . 3| 4998 |03.04.2009 10 фирми източвали „Кремиковци”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads