Реклама / Ads
39| 16217 |03.11.2009 НОВИНИ

Списък на магистратите, шушукали в обръча на Черния Красьо?

.
Списък на магистрати Източник: Вяра Йовева
Магистрати от всички нива в съдебната система – от председатели на градски съдилища до зам.-министър и членове на ВКП са контактували чрез телефоните си със скандално известния Красьо Черничкия, популярен и като Плевенския Красьо със златните ланци. Това разкрива митичен списък с имената на 41 магистрати.
 

Frognews.bg го получи от източник от съдебната система.
От подадената информация става ясно, че са засечени телефонни разговори и на 23 народни представители с плевенския герой и любимец на служителите на Темида.

Публикуваме скандалния списък без претенциите той да е автентичен и достоверен. Елементът на сензационност в него обаче идва от това, че контактите на Черничкия с представители на Темида са били много по-всеобхватни, отколкото беше признато до момента. Скандалът избухна преди пет месеца, през които  подаваха на обществото избирателно и "на час по лъжичка" имената на замесените с Красьо магистрати, с очакването те сами да си признаят за нерегламентираните връзки. От ВСС пък са катеторични, че до този момент не са получили нови имена от главния прокурор, които не са огласени.

Ето кои са общували с плевенчанина:

Гроздан Илиев – ВКС
Милен Славов – ОС Варна
Ружа Глеманова – АП Варна
Велкова – ОП Видин
Теодора Стоянова – РС Свищов
Иванчев – не е ясно от СОС или САС
Емил Дечев
Георги Колев – СГС
Красимир Влахов – СРС
Венета Марковска – ВАС
Марио Бобатинов – ВКС
Галина Томова – ВКП
Христо Ангелов – ВКП /към момента замл-министър/
Георги Ушев – СРС /към момента СГС/
Светлин Михайлов – СГС
Георги Чамбов – АС Пловдив
Иван Димов – ВСС
Иван Колев – ВСС
Стойко Стоев – ВСС
Пламен Стоилов - ВСС
Тихомир Петков – ОС Търговище
Антоанета Монева – ОС Ловеч
Дора Чинева – АС Бургас
Ангел Ангелов – ОП Бургас
Желявска – СГС
Аня Димова – АП Търново
Емил Христов – АП Бургас
Пламен Найденов – РС Несебър
Даниел Минов – ОС Търново /временен/
Маргарита Новакова – РС Разград
Илияна Цветкова – РС Ботевград
Петър Мидов – Хасково
Румен Лазаров – Плевен
Димитър Захариев – Плевен
Тодор Тодоров – Шумен
Генко Драгиев – София
Ангел Панкьов – Пазарджик
Петър Василев – Стара Загора
Йордан Иванов – Бургас
Андрея Атанасов
Милчо Ванев

Frognews.bg припомня, че укоримите схеми между родните магистрати лъснаха на заседание на ВСС в началото на лятото. Взривяващото разкритие направи председателят на бюджетната комисия на ВСС Иван Колев. Той описа на колегите си тайнствен мъж от Плевен, представящ се като Красьо, който обикалял кандидатите за шефове в съдебната система и им иска по 200 000 евро, за да плати на членове на ВСС и да ги уреди с постове в системата.

Според Колев плевенчанинът твърдял пред кандидатите, че между 8 и 13 от членовете на съвета били негови хора. Можел да им нареди как да гласуват, но това ставало срещу "скромната" цифра от 200 000 евро. Прости сметки показват, че около 15 000 - 25 000 евро струва гласът на човек от съвета.

Колев обяви тогава, че съдебният брокер успял да заблуди и партийна централа. Измамникът предоставил на партията списък с имена на кандидати за окръжни прокуратури, като гарантирал, че ще бъдат избрани. Но след вот на ВСС през юни се оказало, че няма нито едно познато име.

"Никога няма да си позволя да взема пари от колега, още повече за назначаване. Не съм го правил и като адвокат, когато съм ги представлявал. Трябва да предотвратим такива злоупотреби с нашите имена", призова Иван Колев.

Тогава членове на съвета поискаха да бъде сезиран главният прокурор, за да се образува проверка по случая.
Председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев също изрази възмущение и добави, че мнението на обществото е, че във ВСС всичко се купува и продава.

Иван Колев допълни, че плевенчанинът твърдял, че благодарение на него е избран и председател на Варненския административен съд.
ВСС реши Иван Колев да опише цялата история и да прати сигнал до главния прокурор Борис Велчев.

От тук започна разплитането на корупционната система, а миналата седмица ВСС изнесе списък, от който се вижда, че 13 магистрати са общували с Красьо от Плевен, а вече има и няколко оставки.

Осем от магистратите, които са си говорили на ушенце със скандалната личност, не са назначени, става ясно от справката, която представи председателят на Комисията по корупцията към ВСС Цони Цонев. Това са Генко Драгиев - заместник-председател на Софийския военен съд, кандидатствал за заместник-председател на Военния апелативен съд, Димитър Захариев - заместник окръжен прокурор на Плевен, който е кандидатствал за окръжен прокурор на Плевен, Тодор Тодоров - председател на Районния съд в Шумен, кандидатствал за председател на Окръжния съд в града, Ангел Панкьов - заместник окръжен прокурор на Пазарджик, кандидатствал за окръжен прокурор на Пазарджик, Петър Василев - прокурор на Окръжна прокуратура - Стара Загора, кандидатствал за окръжен прокурор на Стара Загора, Петър Митов - прокурор в Окръжна прокуратура - Хасково, кандидатствал за шеф на Окръжна прокуратура Хасково, Йордан Иванов - прокурор в Бургаската апелативна прокуратура, кандидатствал за заместник главен прокурор и Румен Лазаров - председател на Окръжния съд в Плевен, кандидатствал за втори мандат там, за когото няма засечени разговори, но при разпитите в прокуратурата той си е признал, че познава въпросния Красьо.

Освен тях до този момент се знаеха имената на Андрей Атанасов - окръжен прокурор на Пловдив и Милчо Ванев, заместник апелативен съдия на Велико Търново, който е докладчик по делото „Борилски" и председател на състава. Също така подалите оставка - Дора Чинева - председател на Бургаския апелативен съд, Ангел Ангелов - окръжен прокурор на Бургас и Пламен Найденов - районен прокурор на Несебър.

Веднага след изнасянето на имената правосъдният министър Маргарита Попова бе категорична, че няма пречки да се образуват производства срещу издънилите се магистрати.

Министър Попова още в началото на заседанието обяви, че ВСС няма да извършва назначения, освен спешните, които са за удължаване мандата на настоящите ръководители.

Главният прокурор Борис Велчев каза, че скандалът с Красимир Георгиев скоро ще приключи и ще се изясни.

Още през юни Frognews.bg откри пръв тайнствения плевенчанин. 28- годишният Красимир Георгиев, обясни, че приятели го известили, че сайтове в Интернет замесват името му в скандал с ВСС.

”Не познавам този Иван Колев, явно погрешна информация е стигнала до него. Сигурно ме бъркат с някой друг, или е криворазбрана информация. Не съм правил такива предложения. Едва ли човек на моята възраст може да има такова голямо влияние в държавата. Всичко ми звучи като научна фантастика”, разказа набеденият мъж. Той отрече да има връзки с НДСВ и се усъмни, че може някой приятел да е замесил името му.

Според източници на Frognews.bg Красимир Георгиев е съдружник в дискотека „Анаконда” и се занимава със строителен бизнес. Имал връзка с фолк певицата Магда. Бил в близък контакт и с председателя на Окръжния съд и често обядвали в местния ресторант „Капитол”. В Плевен говорели, че Красимир помогнал на магистрата да заеме поста, което, разбира се, трудно може да бъде доказано.

Б.Р. Frognews.bg е готов да предостави на засегнатите страни право на отговор.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5081 |24.10.2009 Октомври черен за магистратите, още един с подкуп . 4| 6110 |31.08.2009 "Черен списък" за заложните къщи . 4| 10538 |11.08.2009 Първанов, Лужков, Баневи в списъка на екоунищожителите . 21| 9806 |01.08.2009 Готов е списък с ексминистри за прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads