Реклама / Ads
7| 5743 |23.12.2013 НОВИНИ

Спор "Кой къде пикал" обля ефира

.
Четирима рейнджъри в Карлово бяха обвинени, че са осквернили паметника на братята Евлогий и Христо Георгиеви като уринирали върху него и разбили бутилка в главата на млад мъж, който им направил забележка..
 

След почерпка в карловската дискотека, четиримата рейнджъри тръгнали към домовете си. Ибрям Камерлов отишъл за такси, а Рафет Сакатов вървял след него, разказват самите те. Редниците Моско Пънгов и Мустафа Бекташ изостанали, защото им се ходело до тоалетна, напомни БТВ. Отричат обаче да са уринирали върху паметника.
 

Попитан кои са Евлоги и Христо Георгиеви, Пънгов отговори: „Това са дарителите, велики хора.” Според него те не дължат извинение на карловци, „няма такова нещо да сме се изпикали върху паметника”, каза редника. „Ние не сме уринирвали върху паметника. Аз уринирвах под чешмичката, под храстите, в храстите, в страни. Не сме уринирвали на паметника как може да пишат, че сме, по-културно ли е на стена от друга страна?”, обяснява Мустафа Бекташ с обяснението, че са пили.

 

„Ивайло Пръмов твърди, че съм пикал върху паметника. Той няма с какво да се оправдае, защото той ме обиди и ме напсува, предизвика да стане този скандал. Просто ме предизвика, настигнахме го и го ударих просто”, обясни Пънгов.

Жертвата на побоя разказва, че не е видял точно къде е случката. „Не съм видял точно къде отгоре или отстрани. Казах им да се съобразяват, че са в България и това е”.

Побоят и разбитата бутилка в главата на Пръмов, редника обясни с думите, че са били просто почерпени. „Слязох на полицията, изчакахме линейка, зашиха ме, три дни в болница, комоцио и това е”, казва Ивайло Пръмов. Мустафа Бекташ потвърди, че не се срамувате от нанесения побой, а от обвиненията, че в оскверняване на паметника. „Те пишат, че сме плюли и пикали на паметника”, заяви той. Ивайло Пръмов отказа да посочи дали е бил обиждан от войниците и дали е бил наричан „гяур”. Според рейнджъра Рафет Сакатов се цели проблемът да се превърне от битов в етнически. „Няма значение, аз съм с мюсюлманско име”. По думите на Пръмов той няма отношение към хората от ромски произход - те са българи. „Живеят в България, да се съобразяват с българските закони и са българи. Аз нямам политически убеждения”.

 

Прокуратурата и военните изясняват ролята на всеки от четиримата рейнджъри в инцидента. „Тези 3 или 4 души не са лицето на българската армия. Тези момчета обаче отговарят на критериите да бъдат военнослужещи”, обясни ген Димитър Шивиков. По думите му те действително са проявили агресия в една битова ситуация, нисък морал и липса на ценности, но са надеждни и са минали психотест за военна служба. Полк. Цветан Цветков, експерт „Окомплектоване с военнослужещи" в дирекция „Управление на човешките ресурси" в МО заяви, че случката е станала в извънслужебно време. „Единствено имат задължение при повикване да се явят. Това им е задължението в извънработно време. Но като всички останали граждани, аз не ги защитавам, те са длъжни да спазват законите”.

 

Наемните войните започват работа след изпит на тяхната физическа подготовка, тест от 100 въпроса проверява общата им култура. Има и събеседване със специализирана комисия. Критерият дали даден кандидат да стане част от армията са точките, които събира в трите етапа. „Аз не познавам други по-строги критерии дали в частни или държавни фирми Това е под въздействието на употребеното количество алкохол. Също алкохол е употребило и пострадалото момче”, допълва Шивиков.

Пострадалият Ивайло Пръмов ще съди нападателите си. А след разследване на военната прокуратура министерството ще реши как да накаже четиримата рейнджъри. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5941 |19.12.2013 Кадиев пред Фрог за спора за хазарта: Не съм плакал . 39| 5390 |18.12.2013 "Единство" на Мартин Димитров се споразумя с ДСБ . 4| 5402 |18.12.2013 Караянчева и Ерменков в спор колко са кадровите уволнения . 0| 5479 |16.12.2013 Борец изпревари Григор и Кобрата за Спортист на 2013 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads