Реклама / Ads
10| 5841 |04.08.2010 НОВИНИ

Спор за работата на ДКСИ по бТВ ошашави зрителите

.
Цвета Маркова
ДКСИ не беше заличена от списъка с агенции и комисии, които Иван Костов беше предал за закриване, което отприщи атаките срещу нас, категорична беше шефката на ДКСИ.
 
Това нейно мнение отприщи водопад от обвинения, подозрания, твърдения и съмнения от страна на Методи Андреев, бивш шеф на комисията по досиетата. От тях стана ясно, че не всичко било наред при строителството на сграда за Държавната комисия по сигурността на информацията. Председателката на ДКСИ Цвета Маркова репликира, че няколко проверки от всички възможни инстанции в държавата са доказали тъкмо обратното.

Спорът се разрази в сутрешния блок на бТВ. Водещият Виктор Николаев напразно се опитваше да осигури някаква последователност и комфорт за зрителите. Активността, преди всичко на единия от участниците - Методи Андреев, обаче, не му даде никакъв шанс.

Сипеха се обвинения, контрирани от опровержения. Методи Андреев бе категоричен, че ДКСИ трябва да бъде закрита. Нямало такава структура в нито една страна член на НАТО и ЕС. Точно обратното заяви Маркова, която даде примери с регулярните годишни съвещания на ръководствата на тези структури - 27 на брой.

Завъртя се и темата за това дали има или няма хеликоптерна площадка на покрива на новата сграда. Не е сигурно обаче, че зрителите са разбрали за какво точно става дума.

3 месеца ДКСИ беше проверявана от Държавен финансов контрол към МФ и 4 месеца от Сметната палата по доносите на г-н М. Андреев
, обяви Цвета Маркова по повод строежа на бул. "Цариградско шосе" . Информацията в доклада на ДФК за това е класифицирана с гриф от съответния чиновник на МФ. 9 месеца обясняваме само на г-на (М. Андреев - б.р.), че нямаме сестра, каза тя. Има проверки за това какво е било похарчено и какво не. В докладите, излезли до момента, няма констатации за нарушения, продължи Маркова. Засекретени са от човек, който е обвързан с комисията, атакува Андреев. Допълни и още някакви неща по темата. Маркова го посъватва да не се увлича, защото може да се окаже, че е изнесъл класифицирана информация и прокуратурата да го привика.

Благодаря на г-жа Маркова, че влезе с мен в едно студио, каза в един момент Методи Андреев.

- Г-жо Маркова, имате ли подкрепата на правителството и премиера Борисов, - успя да се вклини в този момент водещият.
- Да, но по-важното е, че работим много добре и сме подкрепяни, а дейността ни оценена от партньорите в НАТО и ЕС, отговори Маркова. Г-н Андреев повтаря аргументите на една фирма-подизпълнител, която беше кандидат ("Не, коя е тя", скочи Андреев). Сградата е ремонтирана за 24 милиона, при проектна цена 36 милиона. Избрана е най-ниската оферта, каза още Маркова. Андреев не отрече, но опита да обясни, че е могло да се строи и по-евтино.

По-нататък диалогът се водеше в стерео вариант и от него се чу:

М. А.:- 36 милиона са били предвидени по бюджет, а е могло да се извърши за около 8 милиона, каза Методи Андреев, според когото обществената поръчка за сградата на комисията била спечелена от „Газстроймонтаж", а до сега са изразходвани над 22 млн. лв., като при първоначалната стойност тя е била 18 млн. лева.

Цв. М: - ДКСИ не беше заличена от списъка с агенции и комисии, които Иван Костов беше предал за закриване.

М. А. - Искаме да бъде премахната ДКСИ, няма друга такава структура в НАТО; вие сте паразитна структура на ДАНС и струвате много на държавата. Не е нужна тази Комисия. Вие сте абсолютно ненужни; вие задоволявате вашите лични интереси.

Цв. М. - Имате някакъв проблем, но той не е с цифрите, контрира Маркова и посочи, че миналата седмица се е искало закриване на 3 органа, сред които ДКСИ, а и Комисията на Кушлев, която пък получила висока оценка за работата си. Преди няколко седмици се оваканти едно място в Комисията и затова сега се случва всичко това, обясни Цв. Маркова, съобщавайки, че Андреев има личен мотив, защото тя го е "закрила".

М. А. - Нямам личен мотив, възмути се Андреев и добави, че ако имало такъв, той щял да има лошо отношение към наследниците си, а той ги харесвал.

Цв. М. - Не е възможно да се води диалог, дори дискусия в такава обстановка...

Нататък емоциите попречиха да се чуят аргументите на спорещите страни.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4777 |23.12.2009 Продължава работата по случая с взривения джип . 5| 5432 |06.12.2009 Продължава работата по разкриването на престъплението в Крумовград . 3| 5200 |18.11.2009 Румяна Желева: Прокуратурата си върши работата . 19| 4793 |22.10.2009 Красьо от Плевен спира работата на ВСС?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads