Реклама / Ads
6| 6598 |29.09.2012 НОВИНИ

Спорът между имамите в Пазарджик - за пари или за ислям?

.
Според ключов свидетел, спорът е за власт Източник: БТВ
Зад обвиненията за радикален ислям в шумното дело в Пазарджик е възможно да изскочат старите спорове за имоти и пари, които от години тресат мюсюлманската общност у нас. Делото срещу 13-те имами, обвинени в проповядване на недемократична идеология и всяване на религиозна омраза, вече върви към фиаско.
 

Това твърдят юристи, след като един след друг основни свидетели се отказват от първоначалните си показания, съобщава „Стандарт”.

"Рибата се вмирисва от главата. Както между Недим Генджев и Мустафа Алиш Хаджи няма разбирателство на национално ниво, така и тук, в Пазарджик, няма мир между нас". Това заяви пред съда Тошо Недков, бивш шеф на настоятелството на една от местните джамии, който се яви като свидетел по делото. Недков е от крилото на Генджев, който през 2010-2011 г. бе начело на Главно мюфтийство, преди съдът да възстанови Мустафа Хаджи. Недков бе призован от прокуратурата да свидетелства срещу проповедника от квартал "Изток" Ахмед Муса Ахмед, един от предполагаемите шефове на саудитската фондация "Ал Уакф ал ислами" у нас. Той припомни, че в разгара на разкола през май 2011 г. е имало здрав бой между хора от двата лагера за контрол над храмовете и имотите.

Запитан от съда дали намира нови моменти в проповедите и ритуалите в джамиите в Пазарджик, Недков отвърна: "Промяната не е отрицателна, ние сме топли хора, разберете го. След като Генджев отпадна, дойде Абдулах Салих (сегашният районен мюфтия и обвиняем по делото) и в това е цялата промяна". Той уточни, че имат имотни спорове, а не религиозни. По този начин Недков се отметна от предишните си показания пред следствието, че Ахмед е разпространявал в ромската махала различен и опасен вид ислям. "Аз съм слушал негови проповеди, има положително развитие в квартала, допълни той.

Недков припомни, че през 2000 г. мястото за новата джамия е купено с пари на сириеца Муафак Ал Асаад. Муафак дълги години бе сочен за приближен на саудитските шейхове и човека, който дава пари за нови джамии и изпраща младежи на обучение в Медина.

Ал Асаад също бе изправен в сряда пред съда като главен свидетел на обвинението срещу българската структура на "Ал Уакф". Сириецът обаче обясни пред съда, че е бил много изплашен, когато е давал показание пред следствието, тъй като при обиска на 6 октомври 2010 г. агенти на ДАНС и МВР нахлули с качулки и автомати посреднощ в спалнята в дома му в Сърница, докато с жена му спели. По искане на защитата на сириеца ще бъде осигурен преводач от арабски език и той ще даде показания на следващото заседание на 29 октомври.

Друг ключов свидетел - Хюсеин Ходжа, също се отметна от дадените показания. Той бе посрещнат от протестиращите пред съда мюсюлмани в залата с викове "Предател!". Имамът, който подобно на повечето подсъдими е учил в Ислямския университет в Медина, обясни, че е говорил дълго на следователката, а в официалния протокол думите му са записани грешно.

Свидетелите от Сърница, които бяха призовани да говорят за дейността на имама на махала Петелци Саид Мутлу, не казаха нито една лоша дума за него. Фатме Куртова, директор на местното училище, каза, че по инициатива на група жени със светско висше образование са канили Мутлу на дискусии по религиозни теми в кафенета и сладкарници.

"В Сърница се говореше, че в двете джамии изповядват различен ислям. Едните се кланят с капи, а другите без капи. Едните се молят с по-разкрачени крака, другите с по-прибрани. Това обаче не е вярно", отбеляза Куртова. Директорката уточни, че по принцип ходи без кърпа, а си покрива главата само когато влиза в джамията. В показанията отпреди тя е казала, че е чувала за "Ал Уакф" и че същата иска да подмени исляма в България и че това е лоша работа. Пред съда Куртова обясни, че е чула за саудитската фондация от телевизията.

Едно от обвиненията срещу имамите е, че учат хората да не упражняват правото си на глас, тъй като властта идвала от Аллах, а демокрацията се водела по човешките закони. На въпрос на прокурор Недялка Попова дали ходи на избори свидетелят Ахмед Башли от Сърница отговори: "Редовно гласувам. Кметът ми е приятел и съученик". Един от обвиняемите Горелски пък е бил шеф на секционна избирателна комисия на последните избори.

Друг поставен казус пред нарочените в салафизъм беше поставен под формата дали се подчиняват на "светския или на шариатския закон". Без изключение свидетелите, някои в разрез с предварителните си показания, заявиха, че спазват законите на Република България. Прокурор Попова запита някои от тях дали смятат, че ще настъпи шариатската държава. "Ще настъпи, когато Исус слезе от небето и накара всички хора да повярват", обясни Иван Моллов, имам на джамията "Абу Бакр" в Пазарджик. (Според исляма Страшният съд ще бъде предшестван от второто пришествие на Христос и на мюсюлманския месия Махди, които заедно ще водят молитва, и ще поведат битката срещу сатаната).

Едни от най-любопитните въпроси, които прокурорката задаваше, бяха:
Носите ли мартеници?, Празнувате ли рождения си ден? и Коранът забранява ли да ходите на доктор и а взимате лекарства?

Пред съдия Ивета Парпулова се изправиха и две изцяло забулени жени от махалата в Пазарджик - Людмила Борисова и Лидия Щерева. Людмила заяви, че сама е решила да ходи забулена, защото така повелява Господ в свещените книги, а не защото мъжът й е наредил. Щерева, пък беше помолена от съда да свали част от булото, от което преди се виждаха само очите й. Тя обясни, че е научила да си покрива напълно главата от филм за Дева Мария.

От 23-мата досега разпитани прокурорски свидетели почти всички се отрекоха от предишните си показания с оправданието, че думите им са изопачени или че не са прочели протокола, преди да го подпишат, или че са неграмотни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6079 |26.09.2012 Янаки Стоилов: Връзката между политика, медии и икономика е трудно различима . 5| 5892 |24.09.2012 Международна подкрепа за служителите на МВР . 4| 5667 |08.09.2012 Двама полицаи ранени при бой между футболни фенове . 15| 5960 |13.08.2012 Автомагистрала „Струма” минава между две футболни врати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads