Реклама / Ads
46| 22059 |14.10.2019 ГЛАСЪТ

София пада! След Будапеща, Истанбул и Москва - тя е наред

.
Аристотел
Опозицията в Унгария спечели кметските избори в столицата Будапеща и нанесе тежък удар на премиера Виктор Орбан и партията му. Това е първият електорален провал, който унгарският премиер понася, откакто е на власт от 2010 г. Кандидатът на център-ляво Гергели Карашони победи сегашния кмет на столицата Ищван Тарлош.
 

Тарлош бе на поста от 2010 г. и представляваше партията Фидес на Виктор Орбан, която се определя като дясна. Тарлош призна загубата и поздрави 44-годишния Карашони.

 

Наблюдатели веднага сравниха  победата на опозицията в Будапеща с тази на опозицията в Истанбул. Смият Карашони направи такова сравнение и заяви, че след Будапеща идва краят на Орбан в управлението на страната.






Да припомним още една знакова загуба – тази на управляващата партия на президента Владимир Путин "Единна Русия" в Москва неотдавна. Въпреки репресиите, които бяха приложени спрямо протестиращи и недопускането на редица кандидат-кметове до надпреварата за руската столица, вотът бе катастрофален за управляващите.

 

Не е тайна, че премиерът Борисов често е давал за пример приятелството си и близките възгледи по различни теми с тези на Виктор Орбан и турския президент Реджеп Таип Ердоган. Немалко анализатори сравняват моделът на управление в България с този в Унгария, Турция и Русия. По свобода на словото, корупция по високите етажи на властта, разпределението на обществените поръчки, нетърпимостта спрямо несъгласните с властта и използването на прокуратурата като инструмент за запазване на статуквото, концентриране на властта в няколко политико-икономически кръга.






Според анализатори логиката показва, че ГЕРБ също ще изгуби София. Първият аргумент: износване на управленския модел. Вторият: натрупвани години наред негативи. Третият: тежки съмнения за корупционни практики в Столична община. Йорданка Фандъкова олицетворява този модел и консолидира протестен вот.

 

Такава е логиката, най-общо казано.

Логиката, в най-чистата си форма, е разсъждението, използвано за правене на поредица от предположения и достигане на заключение. Тя е наука за законите на мисленето. Казал го е още Аристотел.

 

Казал е и други важни неща като: „Тези, които купуват властта си с пари, свикват да извличат от нея само печалби“. Доста приляга на много от управляващите и политиците, а нерядко и към кметовете.

 

Аристотел не е забравил и избирателите: „За да се пробуди съвестта у негодника, трябва да го зашлевите“. И още: „Наказанието за пасивността е властта на злодеите“.

 

След Будапеща, Москва и Истанбул идва ред на София.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 16999 |09.09.2019 Обвинени русофили в шпионаж - евтина комедия с непридвидими последици . 18| 18364 |09.09.2019 Антимедия дупе дава за Гешев, само и само да не бъде разследвана . 21| 9736 |04.09.2019 Русо гладно няма - битката за София . 31| 32853 |14.05.2019 Ще последва ли някой примера на младотурците, преди Пеевски да съсипе и ДПС?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads