Реклама / Ads
4| 4019 |09.10.2019 НОВИНИ

Според съда Полфрийман трябва да бъде освободен незабавно

.
Джок Полфрийман
Постановеният на 19 септември тази година съдебен акт, с който за Джок Полфрийман е определено предсрочно условно освобождаване, е влязъл в сила и подлежи на незабавно изпълнение.
 

Това посочва в свое становище тричленният състав на САС с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева, постановили определението. Становището е публикувано на сайта на съда. "Инициираната с искането на главния прокурор процедура за възобновяване на делото не променя този факт", се посочва още в становището.

 

Съдиите допълват, че всякакви спекулации по повод изпълнението на предсрочното освобождаване, в това число и отнесените до бъдещото произнасяне на ВКС по искането за възобновяване, не са в съответствие с установения правов ред. "Ако са налице други основания за задържането на чуждия гражданин, различни от тези по делото, то следва да се изтъкват именно те, а не предстоящото произнасяне на върховната съдебна инстанция. В правовата държава актовете на съда, подлежащи на изпълнение, безусловно следва да се зачитат.

 

В противен случай гражданите са оставени на произвол, от който няма как да бъдат защитени. Това, а не персоналните атаки срещу членове на съдебния състав, е причината да изразим тази позиция", заявяват съдиите. И отбелязват, че те са конституционно натоварени със задължението за защита правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата и считат за свой "неотменим дълг" да информират обществото за тези факти.

 

Съдебният състав допълва още, че на този етап никой от членовете му не разполага с възможност да коментира огласените различни твърдения за пристрастност, защото е налице дело пред ВКС, където трябва да се реши дали делото за предсрочното освобождаване на Полфрийман да бъде възобновено.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4081 |08.10.2019 Росен Босев: Има подозрения кой стои зад атентата, трябва да бъде спрян . 7| 3883 |08.10.2019 Адвокатът на Полфрийман: Държат го незаконно в Бусманци . 14| 6501 |07.10.2019 Братя Маринови от Долни Дъбник карат луксозни коли, а според ТЕЛК са 100% слепи . 7| 3922 |07.10.2019 ВКС решава до два месеца за съдбата на Полфрийман

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads