Реклама / Ads
10| 5495 |01.04.2011 НОВИНИ

Спретнаха нов пуч в „24 часа” и „Труд”

.
Любомир Павлов и Огнян Донев спретнаха нов преврат на австрийските си съдружници в „24 часа” и „Труд”. Двамата са направили опит напълно да заличат партньорите си от собствеността на „Медийна група България холдинг”.
 

Това става ясно от документи, депозирани вчера от Павлов в Търговския регистър, пише Монитор. Той и Донев са записани като единствени собственици на пресгрупата. Както вече „Монитор” писа, с тайна сделка в неделя двамата вдигнаха двойно дела си в „Медийна група България холдинг” зад гърба и за сметка на съдружниците си. До миналата седмица групата беше 100% собственост на „БГ принтмедия”, 47% от която се държат от Павлов и Донев, а 53% - от регистрираната във Виена фирма „БГ приватинвест”. Акционери в нея са Христо Грозев и Карл Хабсбург. С контракта, скалъпен в неделя, обаче Павлов получава 43% от пресгрупата, Донев – 40%, а за „БГ принтмедия” остават 17%. Тъй като българските партньори притежават част от нея, общо дяловете им стават 91%, а за Грозев и Хабсбург остават едва 9 на сто. В понеделник Павлов се пробва да регистрира съмнителната сделка, но в сряда получиха отказ за вписване в Търговския регистър. Причината бяха липсващи документи. Вчера Павлов отново се пробвал да регистрира сделката, но този път е вписал, че единствените акционери в медийната група са той и Огнян Донев.

По-рано през деня стана ясно, че двамата са ощетили с поне 6 млн. евро съдружниците си. На толкова възлиза сумата, която регистрираното във Виена дружество „БГ приватинвест ГмбХ” е вложило, за да покрие своя дял от сделката за купуването на „Медийна група България холдинг”, обясни в предаването „БОдилник” по TV7 Христо Грозев. Той посочи, че първоначално сделката за купуването на медийната група е била финансирана с банков кредит. Грозев отрече твърденията на Павлов, който беше също в студиото на TV7, че е имало споразумение съдружниците да си преразпределят дяловете в зависимост от средствата, които ще осигурят впоследствие. За сметка на това се оказа, че имало друга договорка – делът на австрийската фирма да не може да падне под 30%, ако предостави 6 млн. евро. „Предоставихме сумата преди много месеци въпреки опитите на Любомир Павлов да блокира финансирането и да не бъдат подписани документите, които да ни позволят да ги платим”, разказа Грозев. В крайна сметка превели средствата без какъвто и да било договор. „Тогава ми каза: „Много съжалявам, че ги прати. Аз по-малко, но Огнян (Донев – б.р.) много се надяваше да не ги пратиш тези пари”, обясни Грозев.

Скрил документи, плашел с черен PR

Според устава на „БГ принтмедия” решенията как да се управлява собствеността на дружеството се вземат заедно от двамата управители. Заради честите си пътувания в чужбина Грозев дал на съдружника си генерално пълномощно, но с изричната договорка да се използва само след предварителна консултация с него по телефона. Вместо това Павлов използвал документа, за да превземе пресгрупата. Още преди това пък изхвърлил от управлението на медиите австрийските си партньори, като отказвал да им предостави дори договора за банков кредит – дал им го с бели петна. Кадровите решения също вземал сам. Така за главни редактори на „24 часа” и „Труд” били сложени външни хора, макар най-добрите концепции да били представени от вътрешни кадри на двата вестника. Грозев допусна възможността Павлов и Донев да са използвали австрийската фирма, за да избегнат проверка за сделката за купуване на медийната група от страна на Комисията за защита на конкуренцията. Даде да се разбере също така, че Павлов му е отправял оферти от типа „да ви платим едни пари и да се махате”. И заплашително го предупреждавал, че е „царят на черния PR”. (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 7825 |09.01.2011 Търсят се главни редактори на „Труд”, „24 часа”, "168 часа” и "Жълт Труд" . 11| 5379 |02.01.2011 Новогодишна сбирка си спретнаха съмишлениците на Трактора . 20| 9294 |14.12.2010 Продадоха „Труд”, „24 часа”и "168 часа" . 29| 6635 |29.11.2010 Магистратите пак си спретнаха "подаръци" за Коледа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads