Реклама / Ads
8| 10876 |15.08.2018 НОВИНИ

Телевизия BIT спря да работи, собственика и заплатите се изпариха

.
В телевизия Би Ай Ти трайно се настани тишината. Мълчанието в медиите обаче не е злато. Там, за разлика от старата поговорка, мълчанието означава липса на въздух, а всички знаем какви са последствията от това. Това написа в отворено писмо екипът на телевизията.
 

Водени от убеждението, че ролята на журналистите е да търсят истината и да говорят, когато тишината буди подозрения, ние, екипът на телевизия Би Ай Ти, се обръщаме към институциите, медиите и обществото, за да запознаем всички с проблема, с който се сблъскваме. Той, за съжаление, не е само наш.

 

След продажбата на телевизията в началото на годината новият собственик спря всички предавания с презумпцията, че предстоят промени и нова програмна схема. Много от служителите бяха освободени. До миналата седмица в ефир се излъчваха единствено новините. Поради възникнал технически проблем вече и това не е възможно.

 

Информация липсва, собственикът е неоткриваем, а служителите не са получавали заплатите си за последните два месеца. Продължаваме да идваме на работа в един нефункциониращ и обезкървен нюзрум. От два дни дори достъпът ни до него е спрян. Създалата се ситуация провокира редица въпроси: коя пазарна логика налага подобен развой само няколко месеца след продажбата; защо не получаваме адекватна информация за случващото се; защо телевизия, купена за милиони, няма пари за заплати и спря да работи?

 

Всяка частна компания, разбира се, има свободата да избира как да се развива и дали да продължи да съществува. Важно е това да не става за сметка на служителите и на фона на нарушени трудово-правни отношения.

 

Настояваме за адекватни действия от страна на ръководството на телевизията и компетентните органи в държавата. Само така ще докажем, че България е страна-член на ЕС, а не територия от Третия свят. Само фактът, че четете това отворено писмо, означава, че и обществото, и медиите имат много дълъг път пред себе си, преди да се нарекат истински свободни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4642 |10.08.2018 Нинова: „Завиждам“ на Борисов, Бенчев не спря да го хвали . 0| 3695 |05.08.2018 Горещините спряха 4 атомни реактора във Франция . 0| 4099 |03.08.2018 Оспорват спирането на сделката за Нова телевизия . 1| 4121 |28.07.2018 КЗК спря купуването на новите трамваи по линия №5

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads