Реклама / Ads
22| 11500 |06.04.2019 НОВИНИ

Спряха хиляда публикации за шефа на ВТБ и тв водеща в руски "апартаментгейт"

.
Андрей Костин и Наил Аскер-заде
В Русия бяха спряни около хиляда публикации, които правят връзка между президента на Внешторгбанк (ВТБ) 63-годишният Андрей Костин и 31-годишната журналистка Наил Аскер-заде. Публикациите описват и как Аскер-заде, която е водеща в Руската държавна телевизия, по странен начин се сдобива с луксозни жилища в Москва за около 5 млн долара.
 

Разпореждането за спиране на публикациите е издадено от Федералната служба на Русия за контрол на медиите и информационните технологии (Роскомнадзор). Журналистическото разследване стана причина за съдебен процес за нарушаване на правните норми. Разследването обаче било спряно без публикациите да са упоменати в съдебното решение. Това пише руското издание „Ведомости“.
Проектът „База“, който публикува пръв скандалния текст съобщи за изваждането на материала, но допълва, че текстът на разследването е достъпен на уебсайта на проекта. В разследването се описва как водещата на предаването "Русия 1" е станала собственичка  на апартаменти в Москва в жилищен луксозен комплекс.

 

През 2012 г. тези апартаменти са закупени от ВТБ, а по-късно те са продадени на офшорна компания Ерелсън Инвестмънтс Лимитед от Британските Вирджински острови. През 2014 г. Аскер-заде неочаквано става собственик на имота. В имотния регистър информацията се потвърждава. Приблизителната цена на тези апартаменти е 155 кв.м. е 150 милиона рубли, което прави около 2,9 млн долара.
Интересното е, че това е втори апартамент на младата водеща в същия комплекс. Първият апартамент от 228 кв.м. м. също първоначално е бил собственост на ВТБ Банк. През август 2011 г. Кирил Зимарин, ръководител на дъщерната банка на ВТБ в Кипър (RCB Bank Ltd), го купува от певеца Александър Малинин. Месец по-късно Зимарин го подарява на… Файл Аскер-заде. Този апартамент днес се оценява на около 270 милиона рубли или към 3,9 млн долара. По този начин журналистката, която е свързвана с ръководителя на държавната банка VTB, по необясним начин придобива 380 ултра луксозни квадратни метра в елитен жилищен комплекс.

 

Именно тази информация Роскомнадзор смята за дискредитиране на честта и достойнството на някого. От „База“ са убедени, че „всичко е заради специалното отношение към ръководителя на банката Андрей Костин“.

 

Преди да отиде в телевизията Наил Аскер-заде е била кореспондент на изданието „Коммерсантъ“ и „Ведомости“. От 2011 г. е в руската държавна телевизия. През 2018 г. тя неочаквано за мнозина печели наградата TEFI за най-добър интервюиращ, побеждавайки журналистически асове като Владимир Познер, Кирил Поздняков, Алексей Ягудин и Евгени Гусев.

 

Публикации за жилищните придобивки на младата водеща са спрени и в други сайтове. Забраната се позовава на решението на Арбитражния съд в Санкт Петербург заради иск на ВТБ за защита на търговската репутация на банката. Това решение засяга публикации, повечето от които споменават за отношенията между президента на банката Андрей Костин и Наил Аскер-заде.
Роскомнадзор обаче така и не упоменава коя точно информация в текстовете подлежи на забрана. Става  дума за десетки блокирани материали.
Ръководителят на "Roskomsvoboda" Артем Козлюк нарече масираното блокиране опасен прецедент. Според него оплакването на ВТБ може да послужи като аргумент и други фирми, банки и лица да искат забрана на публикации, ако не им харесва изнесената в тях информация. Според „Ведомости“ в Арбитражния съд на Санкт Петербург има поне десет жалби само от ВТБ.

 

Фьодор Кравченко, управляващ съдружник в Асоциацията на юристите на свой ред нарече подобна практика „правен нихилизъм“ и абсурд. Според него съдът дори не се е опитал да установи дали публикуваната информация съответства на действителността.

 

По материали от руските медии

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4309 |29.03.2019 В Ямбол спряха приема на родилки! . 0| 3820 |01.03.2019 Спряха движението при пътен възел Симитли заради гъст дим . 1| 4279 |25.01.2019 Заради увреждане на дюните спряха строежа до Алепу . 6| 3996 |24.01.2019 Комисията за личните данни вече може да проверява медийни публикации

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads