Реклама / Ads
3| 5773 |29.05.2009 НОВИНИ

Спряха продажбата на опасния турски цимент

.
Цимент Източник: Вяра Йовева
Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ) информира, че е предприело всички мерки по отношение на твърденията, че на българския пазар се предлага опасен за здравето на човека цимент.
 

От ведомството уверяват, че още при първите сигнали са направили проверки и при съмнение продажбата на вносния цимент е забранена.

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) към МИЕ е извършила проверки в търговските обекти, посочени в сигналите.

Преди седмици от Българска асоциация на циментовата индустрия сигнализираха, че на българския пазар се предлага цимент със съдържание на хром далече над допустимите стойности.

Върховна административна прокуратура също се разпореди да бъде направена проверка.

Взети са проби цимент, с произход Турция, в градовете София, Враца, Пловдив, Сливен и Казанлък. Извършена е и разширена проверка в търговската мрежа в цялата страна.

Резултатите от пробите показват съдържание на шествалентен хром над нормите в три марки цимент внос от Турция и една марка, произведена в България. Във връзка с това Председателят на ДАМТН е издал заповеди за временно спиране разпространението на тези марки цимент.

Проверки на документацията за предлагане на цименти с произход Турция са извършени в 155 търговски обекта в страната.

Установено е, че на българския пазар се предлагат 4 вида цимент с произход Турция и всичките те се предлагат с трайно обозначена маркировка за съответствие „СЕ". Установени са нарушения в два търговски обекта за две марки цимент с произход Турция.

Единият от тях се е предлагал без ЕО декларация за съответствие, а другият - без инструкция за приложение на български език.
На търговците са съставени 2 акта за установяване на административни нарушения по Закона за технически изисквания към продуктите, а в единия случай предстои заповед на председателя на ДАМТН за временно спиране от продажба до удостоверяване на съответствието на цимента със съществените изисквания към строежите.

В началото на следващия месец ще бъдат направени отново проверки. За цимент с доказани резултати над нормите няма да бъде разрешаван внос.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4793 |18.05.2009 Турските власти бавят делото Бай Миле . 13| 5156 |15.05.2009 Спряха окончателно газа за Кремиковци . 0| 4924 |14.05.2009 Не спряха газа на Кремиковци . 10| 5956 |26.02.2009 Българин на борда на турския самолет; горивото му свършило

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads