Реклама / Ads
1| 4332 |16.09.2015 НОВИНИ

Спряха проекта на Горанов за 2% общински данък

.
Спряха проекта на Горанов за 2% общински данък. Това стана ясно от обяснение на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в парламента.
 

На сайта на Министерство на финансите (МФ) се появи за обществено обсъждане пакет от нови текстове за промени в общо шест данъчни закона. Една от представените от финансовото министерство идеи е общините да могат да налагат данък до 2% върху доходите на гражданите си, като това задължение стана известно като т.нар „общински данък", съобщи Нюз. бг.

 

Цветанов поиска да обясни, че дори и от партията на министъра на финансите Владислав Горанов не подкрепят тази идея. Не са съгласни с нея и самите кметове от партията на Бойко Борисов.

 

„Имаме леки различия с Министерство на финансите и аз смятам, че Владислав Горанов проявява абсолютна конструктивност и както сме разговаряли с наши кметове, това няма да може сега да влезе в законодателството", заяви още Цветанов. Той разкри, че снощи е имало редовна вторнишка среща между парламентарните групи от управляващото мнозинство, на която обаче финансист номер 1 е обяснил и исканията си за промени в данъчните закони, преди да ги внесе като законопроект на Министерски съвет.

 

„Проектът изобщо няма да влиза нито в МС, нито в парламента за обсъждане", отсече днес шефът на депутатите от ГЕРБ в парламента. От ГЕРБ разясниха и друга интересна данъчна промяна, която предвижда финансовото министерство.

 

Става въпрос за идеята, според която фирмите, които купуват стоки за служебно ползване за над 700 лв. и си възстановяват данъка за тях, да са задължени да информират Националната агенция по приходите (НАП), ако тези стоки може да са за лични нужди.

 

Поставеният финансов праг е в размер на 700 лева, което означава, че това задължение ще се отнася и за например лаптопи, телефони, принтери. Според председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова обаче именно този нисък праг е минусът на предложението.

 

„За мен основно трябва да се съсредоточим върху по-едрите неща за двойно ползване, най-лесно е да кажем за автомобилите. Ако говорим за автомобили, да говорим за тези, за които се ползват данъчни кредити, вие знаете кои са - леки автомобили с данъчни кредити са джиповете, казано най-грубо. Трябва да стигнем до цена, която обхваща точно тях", обясни Стоянова.

Иначе промяната, според нея, е стъпка в правилна посока.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5829 |16.09.2015 ГЕРБ стопира проекта "Горанов" за "данък-кмет" . 8| 7149 |15.09.2015 Каролев скастри решение на Горанов и данъците на ГЕРБ . 1| 4325 |04.09.2015 Министър Горанов реже Ненчев за ремонта на МиГ-29 . 2| 4735 |26.08.2015 Министерският съвет стяга 80 законопроекта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads