Реклама / Ads
6| 4702 |23.06.2009 НОВИНИ

Спряха сделката с инфаструктурата на Слънчев бряг

.
Слънчев бряг
Комисията за финансов надзор (КФН) блокира безвъзмездното прехвърляне на инфраструктурата в комплекса Слънчев бряг, собственост на публичното дружество "Слънчев бряг" АД, на община Несебър, съобщиха от комисията днес.
 

Надзорът налага принудителна административна мярка на дружеството да не подлага на гласуване точките в дневния ред от общото събрание, които предвиждаха акционерите да одобрят безвъзмездното даване на активи на дружеството на община Несебър, смяната на ръководството и ликвидацията на самото дружество "Слънчев бряг".

Прехвърлянето се обмисляше заради отказа на хотелиери в комплекса да плащат на акционерното дружество, в което държавата държи 75%, такса за поддръжката на инфраструктурата. В резултат се натрупаха неплатени сметки за улично осветление и курортът бе заплашен от мрак. Все пак "Слънчев бряг" АД намери начин това да не стане и сезона стартира нормално.

От своя страна министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров поиска в спешно писмо парковете, озеленяването, алеите, тротоарите и осветлението в Слънчев бряг да минат към община Несебър като дар.

Решение за прехвърляне може да вземе само Общото събрание на акционерите, насрочено за 27 юни. Държавата внесе в дневния ред на събранието точка за безвъзмездното прехвърляне на инфраструктурата. Това ядоса миноритарните акционери, които няма да получат нито стотинка от сделката. "Слънчев бряг холдинг" АД, собственик на 10% от акциите, поиска ликвидация на дружеството.

Като се има предвид, че прехвърлянето на инфраструктурата и смяната на ръководството ще стане седмица преди парламентарните избори, според източници от курорта решението е предизборен ход на министър Петър Димитров за спечелване на повече избиратели от бранша и община Несебър в полза на управляващата коалиция.

През 2007 г. "Слънчев бряг" АД реши да продаде на община Несебър инфраструктурата за близо 38 млн. лева. Плащането на сумата беше предвидено да се извърши поетапно. През януари тази година обаче от община Несебър се опънаха и заявиха, че тя няма възможност да купи инфраструктурата на Слънчев бряг, и предложиха МИЕ да намери начин да предостави на общината инфраструктурата безвъзмездно. Кметът така и не даде обяснение как така няма пари, а миналата година общината не е усвоила близо 14 млн. лева от бюджета си...

Тази сума беше редуцирана няколкократно, като достигна до 13 млн. лв., но общината отново отказа да плати за инфраструктурата. Кметът Николай Димитров продължи да настоява тя да му бъде предоставена безплатно.

Миноритарните акционери обаче съзряха в безплатното прехвърляне на близо 300 декара паркова и алейна площ на общината врата за бъдещото й приватизиране "под масата" и оттам на допълнително влошаване на състоянието на курорта, свързано с презастрояването.

Тази година курортът Слънчев бряг чества 50 години от създаването си. Цялата организация по празненствата на 13 юни и съпътстващите инициативи във връзка с откриване на новия туристически сезон са поети от сегашното ръководството на акционерното дружество.

Преди седмици по инициатива на ръководството на „Слънчев бряг” АД и на английски туроператори в курорта се проведе "Зелена седмица" - акция по засаждане на цветя и храсти в обезлистения курорт с цел подготовка за сезона и за тържествата по 50-годишнината.

Малък коментар: Това решение на Комисията за финансов надзор дава основание да се вярва, че има все пак справедливост в тази държава. Напористите опити на министър Петър Димитров да хариже инфраструктурата на Слънчев бряг на община Несебър приличаха повече на помен с чужда пита, отколкото на държавническо поведение. Да се правят гръмки обещания и подаръци предизборно е традиция, с която сме свикнали, но не бива да се излиза от зоната на здравия разум.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5761 |29.05.2009 Спряха продажбата на опасния турски цимент . 13| 5137 |15.05.2009 Спряха окончателно газа за Кремиковци . 0| 4911 |14.05.2009 Не спряха газа на Кремиковци . 3| 5140 |16.04.2009 От НДСВ са подали жалба в съда срещу сделката за сградата на НАП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads