Реклама / Ads
5| 6837 |27.04.2016 НОВИНИ

Среднощен парламент: Ще има бюлетина ”Не подкрепям никого”

.
След 13-часово заседание, в 00.20 часа депутатите решиха да приключат за деня обсъждането на Изборния кодекс. Депутатите са едва на половина на текстовете на Изборния кодекс, а искат да го приемат преди Великден. В процеса на дългото обсъждане пред деня народните представители решиха в бюлетината да има квадратче ”Не подкрепям никого”.
 
На срещата с премиера партиите от управляващото мнозинство се споразумяха този вот да не бъде отчитан при определянето на изборните резултати. Един от текстовете, по който спориха депутатите е за заличаването от избирателните списъци на негласували избиратели. Това ще се случва, ако те не са гласували на два последователни избора от един и същ вид - например президентски или за парламент. Депутатите решиха избирателите да могат отново да бъдат вписани в избирателните списъци, ако подадат специално заявление.

На заседанието бе решено, че няма да има стимули за гласуване. Един от текстовете, който беше договорен с премиера, беше предизборната кампания да продължава 30 дни. Ще има и промени по отношение на образуването на секции в чужбина. Изборният ден вече ще започва в 7.00 часа и ще приключва в 20.00 часа, с възможност да бъде удължен с още час. Досега изборният ден започваше и завършваше с час по-рано - избирателите можеха да гласуват от 6.00 до 19.00 часа.

Задължително гласуване със санкция заличаване от избирателните списъци при неучастие в два последователни и еднакви по вид избора (президентски, парламентарни, европейски), разкриване на секции в чужбина само в дипломатическите мисии, отпадане на въведеното преди година изискване референдумите да се провеждат заедно с избори, без изборен район "Чужбина" и без активна регистрация.

Това са основните промени в Изборния кодекс, одобрени на второ четене от парламента след три заседания, едното от които среднощно, и две срещи на управляващите с премиера Бойко Борисов.

На тях партиите, подкрепящи правителството, дадоха заден ход за част от първоначалните си идеи, за да постигнат съгласие и поправките да могат да бъдат приети до Великденската ваканция на депутатите, която започва на 29 април - Разпети петък.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4746 |25.04.2016 Д. Димитров: Бюлетината „Не подкрепям никого” ще е невалидна . 18| 10544 |07.03.2016 Европарламент: България да върне използваните с измама европейски пари . 10| 5093 |28.12.2015 Арестуваха руснак, издирван от Интерпол с червена бюлетина . 0| 3945 |01.11.2015 Жаблянов: Хората вече не си правят труда да пуснат бюлетина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads