Реклама / Ads
Frognews
0| 4131 |05.10.2009

Срив на пазара на труда вещаят експерти и синдикати

.
Сериозен срив на пазара на труда ни очаква през 2010 г.. Той ще бъде засилен от конкретните антикризисните мерки на правителството, които предвиждат съкращението на 15% от администрацията.

Това обяви Божидар Данев по време на международна конференция "Работните места и кризата – ответните действия на Европа чрез политиките".

Като най-уязвими Данев посочи младите хора до 24 -29 години. Той посочи, че соченото равнище на безработицата от 7,62% далеч не отговаря на реалното състояние на пазара на труда.

Според Данев досегашните правителства напомпваха средства за създаване на нискоквалифицирани работни места с ниско качество на труда, лошо ниво на работните места. С други думи, години наред българските правителства водят политика на замърсяване на пазара на труда, заяви експертът.

Мрачна картина на пазара на труда очерта и социалното министерство. По думите на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов очакванията са в края на 2009 безработицавата да достигне 10%, като равнището на безработица в началото на септември е вече 8,03%.

Министърът посочи, че се прави всичко възможно за запазване на 3500 работни места в Кремиковци, където в момента има три работещи производства на печалба.

Младенов добави още, че социалното министерство е силно притеснено от предстоящите съкращения в БДЖ, където са подадени 1243 уведомления за съкращение на служители.

Много песимистна са й прогнозите на синдикатите, според които до края на тази година нови 150 хиляди ще останат без работа. Още 150 000 работни места ще бъдат загубени плавно до края на 2010 година, което е увеличение на безработицата от 3 до 5%, коментира вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров. Той обясни, че обосновава прогнозата си с очакванията за развитието на икономиката и спадът на БВП. По думите му, това ще доведе до спад в ключовите сектори на индустрията и услугите.

Известно е, че 1% спад в БВП води след себе си половин процент регистрирана безработица. При 6,3% прогнозиран спад на БВП за 2009 година – очевидно е, че няма как да сложим подобно увеличение на този процент безработица. Всеки процент безработица е 37 000 – 40 000 души, които остават без работа, поясни Димитров.

Той уточни, че това е само около една трета от тези, които губят работата си. От заетост към неактивност и други форми на обезщетение кръгът от лицата ще надхвърли тези 150 000, които за 12 -15 месеца ще загубят своята работа, като част от тях ще се регистрират като безработни, а част от тях ще останат в сивата икономика.

Пламен Димитров каза още, че реалистични мерки на пазара на труда, които трябва да бъдат заложени в бюджет 2010 г. са обезщетенията за безработица, стимулирането на хората, които работят, въвеждане на необлагаем минимум в данъчното облагане или разширение на ваучерното хранене в условията на невъзможност за увеличение на заплатите.

В момента 150 000 души получават ваучери за храна. Друга мярка е подпомагането на семейства, които са теглили кредит и при които и двамата остават безработни чрез разсрочване на главницата и изплащане на лихвата от страна на държавата.

Д-р Константин Тренчев – заместник-председател на Икономическия и социален съвет и председател на КТ „Подкрепа”, посочи, че една от причините социалният диалог в България да бъде силно затруднен е различното мнение на синдикати, работодатели и правителство относно наличието на криза.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Отстраняват инспектор по труда с подкуп 2| 4182 |29.09.2009 . Какво вещаят звездите на Борисов и неговия кабинет? 0| 5211 |01.08.2009 . България №1 на пазара с амфетамини 0| 9592 |25.06.2009 . Голямо сътресение вещаят звездите през ноември-декември 6| 6348 |23.06.2009

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ