Реклама / Ads
8| 5083 |19.01.2012 НОВИНИ

Стачката на миньорите се размина с Темида

.
Трайчо Трайков
Съдебният иск за законността на стачката в "Мини Марица-изток" ще бъде оттеглен. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.
 

 

 

Енергийният министър е разпоредил на ръководството на мините да подновят преговорите със синдикатите, съобщи БНР. "Разпоредих на ръководството на "Мини Марица-изток" да поднови преговорите още днес, въпреки убеждението ми, че ангажиментите ни към работниците в дружеството са изпълнени коректно. В знак на добра воля помолих мениджмънта на мините да оттегли съдебния иск за законността на стачката от Окръжен съд Стара Загора и се надявам, че това ще е от полза за преговорите, но който разчете този знак като проява на слабост, ще сбърка", заяви министър Трайчо Трайков.

 

БГНЕС припомня, че днес е петият ефективен стачен ден в най-голямото въгледобивно дружество у нас. Според обобщените данни на ръководството мините от назначените 2920 работници и служители дневна смяна днес, ефективно стачкуват 2270 или 77%. Финансовите загуби на дружеството от началото на ефективната стачка, която започна в неделя – 15 януари, вече възлизат на 5 600 000 лева.

 

От ТЕЦ "Варна" по-рано днес съобщиха, че се активират три блока за студен резерв във връзка с кризата в "Мини Марица-изток". Така, с активирането на блокове № 2, 4 и 6, централата може да осигури 468 720 МВтч електроенергия общо за януари. В случай че ситуацията със стачните действия се задълбочи, ТЕЦ Варна има готовност да предостави общо пет блока с 210 МВт инсталирана мощност всеки за студен резерв.

 

Въпреки че преговори все още насрочени няма тази сутрин стана ясно, че ръководството на "Мини Марица-изток" ЕАД ще изплати предвидените в КТД допълнителни компенсации към трудовите възнаграждения на работниците и служителите. Изплащането на допълнително трудово възнаграждение ще е в размер на 10,35% върху брутното трудово възнаграждение за IV-то тримесечие на 2011 година, което да бъде начислено към индивидуалните работни заплати на всички работници и служители в дружеството за месец декември 2011 година. От ръководството уточниха, че оценявайки по достойнство положените усилия за изпълнение на производствената задача за миналата година и следвайки политиката на справедливо заплащане обвързано с резултатите от положения труд, 50% от размера на това допълнително трудово възнаграждение ще бъде съобразено с индивидуалните оценки на всеки един работник и служител за съответния период.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5137 |16.01.2012 Миньорите от Марица - Изток стачкуват безсрочно и ефективно . 12| 7203 |15.01.2012 Е. Стойков: Стачката в "Мини Марица Изток" е незаконна . 4| 5256 |11.01.2012 Стачката в "Марица-Изток" вън от съда . 11| 6483 |10.01.2012 Миньорите от „Марица-Изток" скачат предупредително; искат си парите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads