Реклама / Ads
0| 5285 |08.03.2018 НОВИНИ

Н. Стайков: Независимостта - предизвикателство пред Комисията за противодействие на корупцията

.
Това казва в интервю пред БНР Николай Стайков. В предаването ”Преди всички” Николай Стайков от Антикорупционния фонд заяви, че обществото възприема и двете комисии като ”политически бухалки”.
 

Днес депутатите избират председател на новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Кандидатите са двама: Пламен Георгиев, предложен от ГЕРБ и "Обединени патриоти"и Николай Николов, издигнат от БСП. До момента Георгиев, който е считан за фаворит за поста, ръководи Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, а Николов оглавява Комисията за конфликт на интереси.


"Затова независимостта ще е основно предизвикателство и за новия орган", добави Стайков:

"Става дума за политически избори, то е очевидно. Самата процедура, която беше избрана, предполага, че лицата, които ще бъдат избрани от парламента, трябва да имат съответната политическа подкрепа. Трябва да се замислим какво означава политическата подкрепа. България има много лоша история в изграждането на политически независими регулаторни органи, да не говорим пък за специализирани антикорупционни органи".


Николай Стайков допълни, че очаква голяма активност на новия антикорупционен орган, но не и голяма ефективност:

"Има много очаквания към новия орган и аз предполагам, че ще видим висока негова активност в началото, но не и голяма ефективност. Очаквам активност, но знаете от българската практика в бор/а с корупцията – активност и ефективност са две различни неща. Мисля, че с едни такъв нов орган управляващата коалиция буквално си купува време до края на своя мандат. Така че, освен да подобри доста лошата статистика на прилагането на закона и специално на борбата с корупцията, особено по високите етажи, целта е едно политическо спокойствие до края на този мандат".  

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4124 |08.11.2017 Испанският съд отхвърли независимостта на Каталуния, булевардите в Барселона са блокирани . 2| 4318 |27.10.2017 И България не признава независимостта на Каталуния . 0| 4421 |27.10.2017 Кметът на Барселона скочи срещу независимостта на Каталуния . 0| 4078 |21.10.2017 Мадрид се готви да отнеме временно независимостта на Каталуния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads