Реклама / Ads
4| 6767 |31.05.2017 НОВИНИ

Станаха ли хора „Наглите”, след като и преди бяха по затворите ?

.
Скандалът с предсрочното освобождаване на двама от „Наглите” Ивайло Евтимов-Йожи и Любомир Димитров-Гребеца продължава да набира скорост заради импотентната съдебна власт и неадекватна държавна политика.
 
Основният мотив на затворническата администрация и Софийска градски съд за освобождаването на двамата е, че в затвора работили, „попаднали на хора и станали човеци”. Променили се към добро. Странна логика.

 

Ако се върнем назад в миналото ще установим, че всички от „Наглите” са далеч от представата за примерни граждани. Напротив всички са рецидивисти с богати криминални досиета, лежали и преди това по затворите за въоръжени грабежи, обири и убийства. След което се свързват и извършват 13 отвличания. Явно не са станали „хора” в килиите.

 

Соченият за тартор на „Наглите” Прокопий Прокопиев-Поли Културиста и аверът му от бандата и приятел от ученическите години в Монтана Кирил Кирилов-Шкафа са страшилище за региона в средата на 90-те години. Въпреки, че нямат и по 30 години.

 

Културиста е задържан още като 17-годишен за кражба. През 1996 г. участва в банда за магистрални въоръжени грабежи по пътищата, заедно с Киро Шкафа. Двамата тогава са на по 24 години. На 15 август 1996 г бандата, в която участват полицай от столичното Второ РПУ и бивш служител на УБО, напада край сливенското село Тополчане германският гражданин Мехмет Танриверди, за да му отмъкнат  мерцедеса. Чужденецът е инженер, водач на кюрдската общност във Франкфурт.

 

След нападението чужденецът е пребит, счупена са му и двата крака, обран и изхвърлен гол на полето. Заради участието на полицай в бандата делото срещу нея се гледа от Сливенския военен съд. Прокопий Прокопиев и Киро Шкафа получават по 17 г строг затвор. На втора инстанция присъдите им са намалени на по 12 г и влизат в сила от януари 1999 г. За добро поведение и работа зад решетките Прокопи и Киро-Шкафа напускат килиите предсрочно през 2006 г. Явно обаче не са станали „хора”.

 

Преди да влязат в затвора през март  1998 г.  двамата са задържани край Долни Богров от полицията. Обвинени са за убийството на о.р. полк. Стефан Семков, което става на борсата за хранителни стоки в столичния жк. „Люлин” на 10 февруари 1998 г. Тогава бившият военен отива да вземе жена си от борсата, където тя работи. В този момент там нахлуват четирима маскирани и въоръжени до зъби грабители. Един от тях удря Семков с метален прът по главата и когато той пада го застрелва с три куршума в гърдите. При стрелбата е ранена касиерка. Бандата отмъква 4 млн. лв стари лева.

 

Делото срещу Прокопи  и Шкафа се точи 7 години, двамата лежат в ареста две години. Накрая са окончателно оправдани от ВКС през 2005 г. Научават новината зад решетките, където лежат за грабежа край Тополчане.

 

Кирил Кирилов-Шкафа има зад гърба си 3-годишна условна присъда за средна телесна повреда. През 1998 г в Монтана напада и ограбва чейнджбюро в Монтана. Шкафа тогава не е сам, предполага се, че с него е бил и Прокопий, но полицията не може да го докаже. Киро и другият нападател грабят 9 млн. стари лева и тръгват да бягат през пазара в Монтана. Но за зла участ Шкафа попада право в ръцете на полицаи, тръгнали на обяд. Заради грабежа Кирилов получава присъда от 8 години затвор от Софийски градски съд едва през 2009 г.

 

Реално от 1999 г е постоянно в арестите. През 2001 г го карат с белезници от ареста в монтанския  съд на дело за бащинство. Докато чакат съдията Шкафа решава, че трябва да бяга от сградата, рита един от конвоиращите го полицаи и хуква по стълбите.

На входа друг униформен се опитва да го залови но Кирилов го блъска по стълбите. Полицаят чупи коляното и остава инвалид за цял живот.

 

Заради бягството си получава 1 г затвор, присъдата е влязла в сила през 2001 г. Двамата с Културиста са задържани и разследвани за отвличане и убийство на хърватски шофьор на ТИР, обесен със сицилианска примка и захвърлен в язовир край Монтана. Делото е прекратено.

 

Оказва се, че предстоят зад решетките не само не е облагородил и превърнал в хора двама от „Наглите”, но напротив. Те са станали още по-закоравели рецидивисти.

 

Същото в пълна степен важи и за почти освободения за добро поведение Ивайло Евтимов-Йожи. Той е задържан и съден като член на банда за въоръжен грабеж край село Здравец, търговищко. Това става през 2003 г. На 11 януари същата година петима маскирани и въоръжени нападат и ограбват голяма сума пари от бус на фармацевтична фирма. Бандата е арестувана през юли същата година. Сред задържаните освен Йожи е и Валентин Михайлов-Вальо Ихтиманския, който през 2009 г. издава бандата на „Наглите” и сега е защитен свидетел, със сменена самоличност в чужбина.

 

Двамата са подсъдими по делото за грабежа, но са оправдани през 2007 г. от ВКС.

Запознават се през 2001 г, когато Ихтиманския излиза от ареста. През 2002 г. двамата извършват грабеж на оборота на магазин в Слънчев бряг, като отмъкват бижута и часовници за 65 000 лв. През 2014 г. Йожи се признава за виновен за грабежа и получава 4 г.  затвор, но те влизат към 18-годишната му присъда за отвличанията на Наглите. Михайлов не е осъден, защото е защитен свидетел. Ихтиманския също няма нищо общо с добрите момчета.

 

Само19-годишен е член на страховитата итхиманско-горнооряховска банда за въоръжени грабежи на пътя Велико Търново- Русе в средата на 90-те години на миналия век.

 

Тогава бандитите, с полицейски униформи, нападаха и обира руснаци и украинци, които се връщаха от куфарен туризъм в съседна Турция.

 

Тарторът е Петър Баров, бивш учител по физическо в Ихтиман, а членовете на бандата негови ученици. На „сметката” на бандата са записани 10 въоръжени грабежа и едно убийство на украинеца Василий Савчук. Той е застрелян от бандата при въоръжен грабеж на украинци край село Крушето на 10 януари 1995 г.

Тя е задържана през февруари същата година. На съд са изправени 12 души, сред които Валентин Михайлов и Найден Недев, друг бандит, който ще участва в „Наглите”, ще ги издаде и ще стане защитен свидетел. През септември 1996 г ихтиманската банда получава от Великотърновският окръжен съд общо 162 години затвор. Михайлов-Ихтиманския получава 18 г ., а Найден Недев-20 г. Фанфарите обаче са дотук.

 

Върховният касационен съд, тогава няма апелативни съдилища, връща делото, което се гледа в Ловеч. Накрая след дълго разтакаване повечето от участниците в бандата са оневинени. Ихтиманския дори осъжда държавата в Страсбург за незаконен арест. През 2009 г. е арестуван в Търново докато източва чужда сметка през банкомат. За да не попадне в затвора издава „Наглите” пред шефа на ГДБОП Станимир Флоров.

 

Другият полуосвободен Любомир Димитров-Гребеца е подсъдим за убийството на други двама от „Наглите” -автокрадците Юлиян Лефтеров-Кунгфуто и Ивайло Пайнавелов-Сапата. Според обвинителния акт Гребеца лично е застрелял двамата през 2009 г., единият през януари, а другият през април и ги заровил в полите на Витоша. Труповете на двамата бяха публично извадени, след разкриването на бандата на „Наглите”. Ето такива хора съдът иска да пусне на свобода.

 

Стефан Ташев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5047 |01.06.2017 И Фандъкова гневна за застрояването, но ... хората псуват . 0| 4051 |26.05.2017 21 чужденци са убили или ранили хора на пътя и са избягали . 3| 5939 |25.05.2017 Само във Фрог: „Дежурен свидетел“ изнудва богати хора за пари . 11| 7345 |22.05.2017 М. Андреев пред Фрог: Цацаров вижда в огледалото хора от ЦУМ до х-л „Берлин”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads