Реклама / Ads
1| 3718 |03.01.2017 НОВИНИ

Станишев: 10 г. членство в ЕС - време на надежди, очаквания, свобода

.
Сергей Станишев
На 1 януари 2017 честваме 10 години от присъединяването на България към ЕС! Време на много надежди, очаквания, свобода. Време и на разочарования. Много журналисти ме питат как виждам страната ни след тези 10 години, така ли съм се представял членството ни. Труден и едновременно лесен отговор. Това написа във Фейсбук лидерът на ПЕС Сергей Станишев.
 

На площада, на 1 януари 2007 г. посрещнах Новата година с много наши сънародници, изпълнен с ентусиазъм и надежда. Това беше кулминацията на работата на три правителства. Повече - беше национално усилие.

 

Казах си: всичко си струваше - безсънните нощи, тежките решения, компромисите! Страната ни получаваше мястото си в общност на ценности, демокрация и върховенство на закона. Това беше нашият ценностен избор.

 

Днес, 10 години по-късно, някои евроскептици злорадстват. Видите ли, присъединихме се към Съюз, който се разпада, раздира се от кризи, няма пилот в самолета. За нас нищо не се промени - все така сме най-бедни в Европа, все така сме без перспектива. Завинаги сме на дъното на таблиците и класациите.

 

Но нека си представим с ръка на сърцето къде щеше да е България сега, ако не бяхме членове на ЕС. Как щеше да се справим с бежанците? В каква позиция щеше да сме спрямо Турция? А еврофондовете? Ами факта, че Европа е във всяка българска къща - все някой работи или учи на Стария континент?

 

Затова отговорът е лесен: това беше правилният път пред страната ни. И днес, с поглед от европейската сцена, съм още по-убеден в далновидността на решението.
Но отговорът е и труден. Защото, ако сме честни пред себе си, ще трябва да признаем, че страната ни може много повече.  Като отстояване на националния интерес.

Като единна вътрешна позиция пред евроинституциите и другите държави-членки.

Като отстояване на достойнството ни и неприемането на членство "втора ръка". Аз лично смятам, че тряБва да се борим за присъединяването ни към Шенген. Да продължим кампанията и дори да я направим по-видима. Но затова са нужни действия от страна на българското правителство.

 

След 10- годишно пълноправно членство предстои председателството на България на Европейския съвет.
Време на доказване. Време на идеи и нови надежди. Време на ново национално усилие.

 

И това е предизвикателството пред българските политици. Защото, ако в предстоящите избори заложат на кампания, която разделя, после трудно ще постигнат обединение. Ако разчитат на лов на гласове с популизъм и национализъм, след това трудно ще постигнат вяра в Европа.

 

Сега е време за избор. И в България, и в Европа!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3693 |03.01.2017 Станишев: Европа не е панацея на нашите проблеми . 0| 4803 |03.01.2017 М. Керемедчиев: Турция я очакват турболентни времена . 0| 3845 |01.01.2017 Времето се затопля . 0| 3824 |01.01.2017 Новата година ни радва със слънчево време

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads