Реклама / Ads
84| 6588 |19.03.2014 НОВИНИ

Станишев: А ако утре някой поиска референдум за Кърджали?

.
Надявам се да получим най-голямо доверие от хората на предстоящите избори за Европейски парламент, заявява в интервю за "Труд" лидерът на БСП Сергей Станишев.
 
Според него основното противопоставяне ще бъде между БСП и ГЕРБ, а "всички останали сюжети с нови партии са по-скоро гарнитура в това голямо противопоставяне".

"Трябва ясно да кажем, че резултатите ще повлияят в немалка степен върху политическата ситуация в страната. Няма фатализъм.

Но ако БСП получи убедителен резултат, на правителството ще му е по-лесно да реализира тази програма, която ние излъчихме. По-убедително ще се случват политиките за социално размразяване, за предвидима държава, за възстановяване на икономиката. Правителството ще получи по-голяма увереност. И обратното. Успехът на ГЕРБ на тези избори би довел до дестабилизация на ситуацията. Ново самочувствие ще получат силите на реванша. Затова всеки трябва да си зададе въпроса иска ли ГЕРБ да се върне на власт и Борисов отново да е премиер, или не иска", категоричен е той. Станишев, който е роден в Украйна, подробно обяснява позицията на БСП за кризата там.

"Не очаквайте България да бъде сред "ястребите" в Европейския съюз (ЕС) по отношение на Русия. Ние ще се опитаме да бъдем глас на разума и на търсенето на политическо решение", смята соцлидерът. Според него българската позиция най-много се доближава до тази на Германия. Станишев не крие, че на заседанието на Националния съвет на БСП в събота е имало тричасова разгорещена дискусия по темата "Украйна".

"Когато говорим за нашите избиратели и тяхната позиция, да си представим една хипотетична картина - етническите турци в България не се представляват от националноотговорна партия като ДПС, а изведнъж се появи политически субект, който се ръководи извън България от друг център и се прави референдум на подобна тема в Кърджалийска област. Ние мислим ли за тези последици?! Затова смятам, че в нашата позиция за ситуацията в Украйна се опитваме да погледнем на проблема в дълбочина. Очевидно е, че в Украйна имаше много рязка смяна на властта, част от нея не протече по най-легитимния начин", казва още лидерът на БСП.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 72| 6400 |17.03.2014 Борисов: Критикува ли някой Местан, той почва да говори за други хора . 103| 5471 |17.03.2014 ГЕРБ ще поиска оставката на Светлозар Лазаров заради Лясковец . 14| 5177 |16.03.2014 Сидеров поиска извънредно заседание на НС заради Украйна . 42| 6711 |15.03.2014 Борисов: Ако някой очаква да кажа лошо за МВР, се лъже

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads