Реклама / Ads
1| 3975 |29.02.2020 НОВИНИ

Станишев в Албания: ПЕС работи за старт на преговорите с ЕС през март

.
„Постигнахме исторически пробив с признаването на българското малцинство в Албания. Затова днес специално благодарих на премиера Еди Рама и на Таулан Бала за отношението и подкрепата. Според новоприетия закон, нашите сънародници имат редица възможности и права – да имат телевизия и печат на майчин език, да развиват културна дейност, да учат български език и да се самоопределят като българи.
 

При предстоящото преброяване на населението в края на тази година за първи път ще присъства и графата „българин". Сега е ред на нашата общност да се самоорганизира и на държавата ни – да положи усилия за нашите сънародници. Владеенето на български език ще е едно от важните изисквания според очакваните промени в Закона за българското гражданство. България може да обучи учителите в българските училища в Албания на съвременен български език, който да бъде преподаван на децата. Време е да се изгради и отдавна договореният български културно-информационен център. Нашите институции трябва да поставят акцент и на повече културно-исторически проекти, за да има тежест и видимост нашата диаспора там."

 

Това заяви Сергей Станишев днес на среща с представители на българската общност в Тирана. Беше обсъдена новата ситуация след признаването им за национално малцинство от албанския парламент през 2017 г. Коментирани бяха и зачестилите случаи на отказ за даване на българско гражданство по произход – дълга и скъпа за местните хора процедура. Станишев изрази надежда, че с предстоящите промени в Закона за българското гражданство процедурите ще се улеснят и ускорят, а възможностите за злоупотреби ще бъдат пресечени.

 

Евросоциалист №1 е в Тирана по покана на министър-председателя и лидер на Албанската социалистическа партия Еди Рама. Президентът на ПЕС беше специален гост на конгреса на партията.

 

„ПЕС работи усилено за старт на преговорите за членство в ЕС с Албания и Северна Македония през март. Някои европейски лидери продължават да са в плен на националния егоизъм – както по отношение на политиката на разширяване на ЕС, така и на многогодишния бюджет, миграцията, климата и редица други. Надявам се да успеем да ги убедим, че Западните Балкани са неразделна част от бъдещето на Съюза, и спазването на поетите ангажименти към страните-кандидати е ключово условие, ако искаме да продължим да вървим напред заедно. Френското вето през октомври беше провал, който вече ни струва сериозно накърнен имидж, загубено време и политически трусове в Северна Македония".

 

Станишев поздрави социалистите за положените усилия в процеса на европейска интеграция на страната, особено по отношение на съдебната реформа, и ги окуражи да не се отказват от пътя, въпреки временните пречки.

 

„Обновената методология на преговори, предложена от Европейската комисия, има потенциал да вдъхне нова динамика на процеса и да засили политическото участие на държавите-членки на ЕС. Ще следим внимателно за злоупотреба с предвидените политически формати на сътрудничество – не бива да допускаме бавене или спиране на преговорите по чисто субективни или вътрешнополитически съображения. Посоката трябва да бъде една – пълноправно членство в ЕС, вместо безкрайно въртене в кръг. Вярно е, че ЕС се променя, но двата процеса трябва да вървят паралелно – Балканите не могат вечно да чакат на прага на ЕС. Това вреди и на европейските интереси.", добави още Станишев.

 

Президентът на ПЕС изрази съболезнования към близките на загиналите при земетресението в Албания през ноември миналата година. Той приветства усилията на международната общност по време на донорската конференция, организирана от Европейската комисия по-рано през февруари, по време на която бяха мобилизирани над 1 млрд. евро помощ за възстановяване на щетите след земетресението.

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 9370 |29.02.2020 Бивш шеф на НСБОП: Питайте Костов защо ни забрани да работим по приватизацията . 11| 4861 |23.02.2020 Сергей Станишев: Истерията около еврото е абсолютно измислена . 1| 4273 |20.02.2020 Станишев: Пестелив бюджет на ЕС ще обрече новите амбиции на провал . 20| 7287 |14.02.2020 Иванчева поиска среща с Херо Мустафа: Да види как работи правосъдието у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads