Реклама / Ads
11| 5235 |18.06.2010 НОВИНИ

Станишев с "амнезия", не помни да е предлагал Първанов за премиер

.
"Зайчето от ръкава на президента", както нарече Сергей Станишев считаният за енергиен бос в сянка Румен Овчаров от БСП, не си спомня да е предлагал на Георги Първанов да става премиер през 2005-та година. Бившият министър-председател замълча за бъдещата президентска партия.
 

Коментарът, който председателят на "левите" направи в кулоарите на парламента пред журналисти, дойде часове, след като държавният глава Георги Първанов обяви, че е получил предложение от Станишев, който беше шеф на БСП през 2005-та година, да стане министър-председател на негово място.

„Преди изборите 2005 г. беше важно БСП като водеща партия в проучванията, да заяви своята кандидатура за министър-председател, защото 2001 г. ние нямахме ясно очертана кандидатура. И аз смятах, че тогава е важно преди изборите да заяви, ако получи доверието на избирателите, кой ще бъде министър-председателят, излъчен от социалистическата партия. Тогава съм водил много разговори предварително – през зимата, в началото на пролетта – за възможни опции от гледна точка на самата кампания – коя кандидатура би била най-удачната. През април 2005 г. на конгреса на партията ясно заявих, че ако БСП спечели изборите, аз поемам отговорността да бъда министър-председател. След това никога друг вариант не съм обсъждал, защото тук опираше до принципи и това беше един от споровете с НДСВ при воденето на коалиционни разговори. В един момент НДСВ казаха „Добре, може би ще влезем в коалиция, но министър-председател да бъде досегашният министър-председател”. Позицията на БСП беше много ясна”, коментира Станишев.

По повод заявеното намерение на държавния глава след изтичане на мандата му да участва в граждански проект Станишев каза: „Говорим за хипотетични за сега проекти. Доколкото си спомням, президентът е заявил, че до края на мандата ще бъде президент на страната и президент на всички български граждани”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4662 |15.06.2010 Генерал пита: Защо Станишев не е в съда? . 27| 5427 |07.06.2010 Станишев нападна кабинета за харчове, недоволен и от ДПС . 22| 4963 |07.06.2010 С. Станишев: Ще ме съдят по политическа поръчка . 11| 4963 |03.06.2010 К. Парамов: Проектът „Първанов” минава през оставката на Станишев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads