Реклама / Ads
10| 5696 |05.06.2013 НОВИНИ

Станишев: Балансът между МВР и ДАНС е част от демокрацията

.
Източник: Булфото
В момента водещ приоритет на правителството, наред със спешните антикризисни мерки, трябва да бъде възстановяването на демократичната държавност. Затова се планира да се възстанови балансът между МВР и ДАНС.
 

Това заяви председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев на брифинг за кореспондентите на българските медии в Брюксел. Лидерът на социалистите отбеляза, че се предвижда възстановяване на независимото бюро за контрол върху СРС-тата, както и СДОТО да стане независима агенция. „Това е част от нормализацията, от която има нужда страната ни. Четири години имаше тотална полицейщина, за да се рекетира бизнесът, да се изнудват хората”, напомни Станишев. Той беше категоричен, че трябва да се възстанови доверието на българите, че държавата работи за общото благо, както и доверието на европейските институции.

Председателят на БСП изтъкна, че създаването на ДАНС беше политическият и професионален отговор на дефицитите, които имаше в България по отношение на борбата срещу организираната престъпност и корупцията. Станишев напомни, че имаше 150 неразкрити поръчкови убийства, голяма част от които бяха реализирани по времето, когато Бойко Борисов беше главен секретар. Лидерът на БСП изтъкна, че заедно с европейските и евроатлантическите партньори беше написан Законът за ДАНС и сега се възстановява изначалният замисъл на закона и на функциите на Агенцията.

„Цветанов дължи отговори на българската прокуратура и пред съда”, каза Станишев и подчерта, че по закон той като министър носи пряка отговорност за незаконните подслушвания. „Цветанов няма моралното право да говори за чистки. Лично той смени всички регионални директори на МВР. Като министър в оставка смени още шест за предизборни цели”, категоричен беше лидерът на БСП.  „Цветлин Йовчев като професионалист познава МВР доста по- добре от Цветанов, който разнасяше чанти като сътрудник на Бойко Борисов”, добави Станишев. Той напомни, че ГЕРБ докато бяха в опозиция клеветяха България. „Явно продължават и сега. Ако продължават да атакуват страната ни, в ЕП ще трябва да се проведат дебати за всичко – за Мишо Бирата, разговора с Кокинов, за незаконните подслушвания”, изтъкна председателят на БСП. Той изтъкна, че в едноличното управление, което ГЕРБ бяха установили в България, Бойко Борисов лично носи отговорност.

Според лидера на социалистите най-важно е да има върховенство на закона и съдът да се произнесе за безобразията на ГЕРБ. „Действията на прокуратурата заслужават уважение, те показват принципност и последователност”, каза Станишев. Според него трябва да се разследва докрай както незаконното подслушването, така и онези 400 000 незаконни бюлетини – да се установи кои са поръчителите.

Сергей Станишев обяви, че се е срещнал с вицепрезидента на ЕК Марош Шефчович, който отговаря за междуинституционалните отношения. „Предадох му послания от името на Пламен Орешарски – неговото желание първото му посещение като министър-председател да бъде в Брюксел, в европейските институции”, каза лидерът на БСП. Според него ще трябва да се предприемат спешни мерки, да има обща работна група между ЕК и правителството по отношение на проблемите при усвояването на европейските фондове. „България тежко изостава и има рискове да се загубят огромни пари. Спешно трябва да се проведат разговори с ЕК и за следващия програмен период, за да догонваме в развитието си европейските държави, а не да се влачим вечно на опашката”, каза още Станишев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5582 |05.06.2013 В Турция арестуват блогъри, между тях и българи . 67| 6215 |31.05.2013 С. Станишев: 4 години слушахме "Аз". Кой си ти? . 35| 5035 |29.05.2013 Станишев: Стига репресии и мачкане! . 22| 4944 |29.05.2013 Станишев: Българите очакват управление, а не сеир или диктат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads