Реклама / Ads
9| 4501 |11.02.2015 НОВИНИ

Станишев: България да премине от обещания към действия в енергийните проекти

.
Лидерът на ПЕС поиска подкрепата на Шефчович за енергийна сигурност в България
По време на пленарната сесия в Страсбург заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович представи вижданията си за Енергийния съюз пред Групата на социалистите и демократите в ЕП.
 
Лидерът на ПЕС Сергей Станишев поздрави комисаря, че социалните измерения на проекта са изведени на преден план. По думите му този амбициозен проект е нова политика за ЕС и фактът, че отговорен за провеждането му е комисар от лявото семейство, ще постави силен социален отпечатък върху енергийната политика на Съюза.

"Енергийната бедност е проблем в цяла Европа, но по-специално в държавите от Централна и Източна Европа. Все повече хора не могат да си позволят отопление през зимата. След като говорим за "съюз", то той не може да е ориентиран само към пазара. В много страни практиката показа, че държавните монополи бяха заменени с частни, които се водят само от принципа за максимална печалба. Вярвам, че Енергийният съюз трябва да защитава предимно потребителите", подчерта Станишев.

Във връзка със срещата на енергийните министри в София миналия понеделник Станишев коментира, че представеният проект за газов хъб изглежда амбициозен, но не става ясно откъде ще се доставя газът. В отговор Шефчович заяви, че поема ангажимента до юли да представи план за действие за подобряване сигурността на доставките на газ за страните от Югоизточна и Централна Европа. Комисарят поясни, че развитието на системните връзки ще бъде ключов приоритет, като целта е всяка държава да получава газ от три източника. Шефчович обяви, че в момента Комисията работи по 14 проекта за междусистемни връзки в Европа.

На двустранна среща след заседанието Станишев обсъди с Шефчович ситуацията в страната ни като изтъкна: "За България е важно да премине от обещания към действия. След газовата криза през зимата на 2009 г. бяха направени много обещания за изграждане на междусистемни газови връзки. За съжаление 5 години по-късно нищо не се е променило. Проекти като "Набуко" бяха забравени и не се осъществиха. Разчитам на личния Ви ангажимент, че това ще се промени".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 4655 |10.02.2015 Митов: България няма да воюва, но говоренето е опасно . 16| 4355 |10.02.2015 АБВ предложи декларация за неучастието на България във военни действия в Украйна . 5| 4507 |10.02.2015 МВнР: България улеснява издаването на визи за етнически българи от Украйна . 7| 4499 |10.02.2015 АБВ: България да не се меси в конфликта в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads