Реклама / Ads
16| 4914 |26.12.2008 НОВИНИ

С. Станишев: БГ банките не страдат от USA болест; имаме изключителен резерв

.
Премиерът нямало да се подписва с кого няма да прави коалиция след изборите, защото забранени коалиции нямало. По-важно било коя партия ще е водеща. Станишев искал сериозен дебат с Борисов.
 

 

Късметът  в коледната баницата на премиера Станишев бил успех във всичко, с което се захванел, оповести сам той по БТВ. Станишев пък си пожелал България да се справи с предизвикателствата, защото ставащото по света, вече се усещало и у нас, затова България трябвало да е в добра кондиция и готова за по-тежки времена. Според премиера банковата ни система била много стабилна, притежавали сме и голям резерв. Премиерът посъветва политиците да се пазят от говорене за банките, защото с него можело да се навреди, както например преди време, когато се наложило правителството да застане зад наша банка в добро състояние, на която можело да се навреди само от невярно говорене. Българските банки не били засегнати от американската болест.

България имала и изключителен резерв, в момента 28 млрд. лв, което в бурни времена било много важно. Така се държал стабилен валутния борд и бил гаранция за вложенията на хората.

Успехът на антикризисната политика у нас изисквал три условия: голям мащаб, бързина, с която се прилагат мерките, и устойчивост. В трудните времена България успявала да е с растеж над 6%.

Във връзка със спрените пари от еврофондовете Станишев коментира, че не сме били достатъчно подготвени за изготвянето на проекти. Думите „България е най-корумпираната страна“ били обаче лошо клише и трябвало да се работи много, за да бъдат опровергани. Сам той казал на председателя на ЕК Мануел Барозу, че страната очаква и критика, но и обективност. Да влезеш в ЕС означавало да завършиш висше образование, но след това започвал реалният живот. Премиерът бил  един от най-големите еврооптимисти и винаги работел много за това. stanishev_taims.jpg

За оставки никога не било късно, въпросът обаче бил доколко това е целесъобразно и може ли един нов министър да промени нещата за месеци. Всеки един министър имал неговото доверие по дефиниция. МВР министърът Миков например започнал сериозна реформа в МВР и много пъти ходел за подкрепа в начинанието му. Сериозно беше увеличена заплатата на дознателите, били направени ремонти на много районни управления.

Що се отнася до демонстрираните топли отношения с кмета на София Бойко Борисов при откриването на Южната дъга Станишев заяви, че двамата си говорили за инвестиционни проекти. Той имал желание за телевизионен дебат с Борисов в качеството им на лидери на двете водещи партии в страната. Хората обаче очаквали това да е сериозен политически дебат.

Във връзка с коалициите след избори 2009, Станишев уточни, че политиците трябвало да действат консенсусно, за да могат хората да живеят добре. Той щял да се боря БСП да спечели изборите, но трябвало да има готовност и за бързи преговори, за да бъде страната стабилна. Станишев обаче нямало да се подписва с кого няма да прави коалиция, защото забранени коалиции нямало.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 6105 |22.12.2008 С. Станишев: Не бива да си слагаме розови очила . 72| 8829 |23.11.2008 Сергей Станишев: Не ние, а хората искат да управляваме пак . 2| 4812 |14.11.2008 Влоговете в банките до 100 000 лв. ще се гарантират изцяло от 18 ноември . 26| 7127 |22.09.2008 Сергей Станишев: Радваме се на немислими доскоро демократични завоевания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads