Реклама / Ads
3| 3846 |06.12.2019 НОВИНИ

Станишев в Берлин: ПЕС ще се бори за Социална Европа, бюджет срещу неравенствата и справедлив зелен преход

.
Сергей Станишев
„Преди европейските избори мнозина предвиждаха крах на социалдемокрацията и ни отреждаха трето или четвърто място. Но европейската левица се представи добре, защото подходихме политически - заложихме на силен кандидат и истински политики. В момента може да изглежда, че сме изгубили властовата битка за председателския пост в ЕК. Но спечелихме най-важната - тази за политиките! Урсула фон дер Лайен пое ангажимент ключови наши инициативи да са сред приоритетите на новата Комисия.”
 

Това заяви президентът на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев на международен форум в Берлин, който се проведе като част от конгреса на Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Сред гостите на събитието бяха външният министър на Германия Хайко Маас, лидерът на групата на социалистите и демократите в ЕП Ираче Гарсия, министърът по европейските въпроси на Италия Винченцо Амендола, както и зам.-председателят на ЕП Катарина Барли.

„Днешната конференция е организирана съвместно от ГСДП и ПЕС, както и много други събития, заради дългогодишното ни добро сътрудничество. ГСДП е движеща сила за отстояването на левите ценности в Европа. Освен традиционно добрите си отношения със социалистическите движения в скандинавските държави, през годините германските социалдемократи са помагали и на левите партии от Португалия и Испания, както и на партиите от Централна и Източна Европа, да се демократизират.", заяви Станишев.

В речта си пред делегатите на конференцията президентът на ПЕС очерта непосредствените приоритети пред социалистите след започването на новия мандат на ЕК:

„Предстоят ни три важни биткии и за тях ще разчитаме на нашите приятели социалдемократите в Германия. На първо място, изработване и прилагане на Европейски зелен пакт за по-чисти градове и по-добър въздух в Европа, за подобряване на живота и здравето на европейските граждани. Социалистите сме тези, които ще продължим да настояваме преходът към нисковъглеродна икономика да бъде социално справедлив, чрез осигуряване на подкрепа за най-уязвимите региони и най-засегнатите сектори.

Втората битка е за Социалния стълб. Само чрез прилагането на предвидените мерки като справедливи условия на труд, минимално европейско заплащане, еднакво възнаграждение за мъжете и жените, Младежки план, може да се постигне промяна и да се даде перспектива в живота на европейците.

Третата голяма битка е тази с неравенствата в ЕС. Европа трябва да остане обединена - без скорости и различни посоки, за да вървим заедно към изравняване, вместо към създаване на нови разделения. Искаме справедлив и социален бюджет на ЕС. Ще се борим парите за кохезионна политика да не се орязват, както предлага десницата."

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4246 |06.12.2019 Борисов се видя с руския посланик, не е ясно дали са обсъждали шпионския скандал . 8| 4326 |05.12.2019 В България има отлични условия за развитие на бизнеса, хвали се Борисов . 7| 8292 |04.12.2019 Журналист: Борисов се озъби на Путин, направи малка музикална форма на Тръмп . 30| 6301 |04.12.2019 Борисов отвърна на Путин: Не е приятно на Русия, че сме лоялен член на ЕС и НАТО, не сме Сърбия и Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads