Реклама / Ads
7| 4196 |07.01.2011 НОВИНИ

Станишев се бори за БАН

.
Сергей Станишев
Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че щетите от приемането на законопроекта на управляващите за БАН може да бъдат много тежки и да доведат до необратими последици.
 

Управляващите проведоха последователна политика за влошаване на финансовото състояние на БАН, коментира още Станишев.

Според него е била проведена кампания за дискредитирането на академията, в която са се включили Симеон Дянков, Сергей Игнатов и Бойко Борисов. По думите на Станишев кампанията завършва със законопроекта за БАН на ГЕРБ.
БСП е срещу ликвидирането на академията, беше категоричен председателят на партията.

Ще положим всички усилия законопроектът на управляващите да не мине, обеща Станишев. Той прогнозира евентуална промяна в позицията на Синята коалиция след отхвърлянето на проектозакона на Веселин Методиев.

Действията на Атака по отношение на Закона той определи като непредвидими.

Председателят на БСП изрази надежда, че това може да даде възможност законопроектът на ГЕРБ на не събере достатъчно гласове в пленарната зала.

Въпросът за ликвидирането на БАН вече бил поставен пред ЕК и ЕП от депутати от левицата. Социалистите са готови да подкрепят и бъдещи протестни действия на учените.

Във връзка с прехвърлянето на институтите на разпореждане на образователния министър от БАН коментираха, че това ще изисква прекалено много административен ресурс.

Сред функциите, които министърът трябва да изпълни, са определянето на финансирането им, назначаването на директори, закриване и откриване, утвърждаване на научен план. По думите на учените това е огромен обем от работа и ще предизвика хаос, а Сергей Игнатов ще се види в чудо.

По повод възможността институтите на БАН да минат към Министерство на образованието, учените прогнозираха, че 3-4 месеца след това ще започнат масови уволнения.

Те коментираха настоящата ситуация като положение, в което трябва да се реши да има ли БАН или не. Според тях има сериозна опасност академията да се превърне в клуб на академиците и член-кореспондентите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 71| 5104 |27.12.2010 Станишев: ГЕРБ забогатява, а българинът - обеднява . 28| 6732 |21.12.2010 К. Паскалев, подслушван: С Борисов се работи като със Станишев . 52| 5125 |18.12.2010 Станишев: Лаладжийските приказки на ГЕРБ не отговарят на действителността . 53| 5335 |16.12.2010 Станишев: Всички правителства са заложници на ДС; ГЕРБ имат и министър-агент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads