Реклама / Ads
21| 5275 |11.08.2008 НОВИНИ

С. Станишев: Борисов има да дава отговори, преди да се реди за власт

.
Не одобрявам разточителния стил на политиците. По места ГЕРБ се занимава с рекет. Никое правителство досега не е направило толкова много в социалната област, казва премиерът в интервю за 24 часа.
 

 

интервю на Борислав Зюмбюлев

 

- Г-н Станишев, кои министри ще махнете заради провала със спрените пари? Георги Близнашки настояваше в нашия вестник "да бъдат хвърлени на вълците" Гагаузов и Орешарски.


- Няма министър, който да не може да бъде сменен. Недосегаеми няма и всеки е оценяван според работата му. На последното заседание на МС, когато приемахме плана за действие по правосъдие и вътрешни работи и за работата с еврофондовете, предупредих отново всички министри и зам.-министри, че изисквам персонална отговорност за изпълнението му. В същото време не приемам натиска за самоцелни промени, които носят само политически краткосрочен дивидент. На всеки нов министър му трябва време за навлизане в същината на работата. България не може да си позволи загуба на темп на действие особено по отношение на европейските фондове. Исканията на опозицията не целят като ефект подобряване на работата, а политически действия. Точно сега сме в момент, когато по всички оперативни програми работата е много интензивна. Сключват се договори, правят се конкурси. Забавянето може да бъде фатално, защото е важно до края на 2009 г. България да сключи максимален брой договори. Тези, които са сключени дотогава, имат за изпълнение 3 г.


- Мерките в този план за действие особено при правосъдието звучат като "блестяща неопределеност", повърхностно и банално. Примерно да се докладват преводи над 30 хил. лева, нещо, което така или иначе го има в закона.


- Съвсем не е така. С този план за действие се стъпва конкретно върху препоръките в доклада на ЕК. Работено е параграф по параграф - прави се констатация, анализ, препоръка и на тази основа се дава нашето намерение. Планът ще бъде съгласуван и с ЕК, за да знаем, че правим това, което се очаква. Извън плана очакваме и от МВР, и от ДАНС, и от съдебната система конкретни резултати. С тази цел разговаряхме с главния прокурор за съвместните групи между прокуратурата, ДАНС, МВР и с подкрепата на НАП за противодействие на организираната престъпност.


- Оставките обаче ще покажат политическо действие, ще са знак, че критиките са възприети.


- Само политическите знаци, декларации и жестове не са достатъчни. Назначаването на вицепремиера г-жа Плугчиева например политически се възприе добре. Но много от проблемите ни произтичат не от политически въпроси, а от слабости в администрацията. Понякога кореспонденцията между нашата администрация и Европейската комисия е под всякаква критика. Използват се политически клишета, докато от Брюксел очакват конкретни действия, които са технологични. Те искат да видят, че се наблюдава целият път на изпълнение на една поръчка. Като цяло слабост на нашата администрация е, че веднъж като мине някакъв търг - за път или друга инфраструктура, решава, че нещата за нея приключват и работата й е да чака крайния срок.


- Казахте, че проблемите ни с ЕК произтичат от администрацията. Не е ли опит да прехвърлите отговорността на по-високото равнище към по-ниското? Ето земеделските протести в Кърджали. От 3 години на хората там им е било казвано, че тези земи, които не отговарят на изискванията, ще бъдат субсидирани. Така е знаел и шефът на областната дирекция. Явно някой високопоставен човек е казал, че това може да се направи.


- Нихат Кабил вече не е министър. Някои от проблемите, с които се сблъскваме днес, са резултат от негови ангажименти, които е поел без мандат от правителството. А тази година точно за млекопроизводителите са дадени повече пари от когато и да било в последните 15 г. Към този момент са изплатени около 50 млн. лв. Секторът "Животновъдство и млекопроизводство" обаче обективно среща най-много затруднения. Затова правителството взе решение, въпреки че засега няма юридическо основание, за допълнителни субсидии. Това е рискова стъпка, но вярвам, че със сериозните аргументи на вицепремиера г-жа Плугчиева и на земеделския министър г-н Цветанов имаме добри шансове да получим одобрение от ЕК. Не става дума за държавна помощ, а за съдбата на този бранш. И не го правим, защото протестират по улиците, а защото реално анализираме проблема.

- В интервю за нашия вестник Иван Кръстев прогнозира, че правителството влиза в година на перманентна криза. Вие как усещате нещата?


- Предстои трудна година до края на мандата. Не си правя никакви илюзии, защото предизборната кампания този път е изтеглена много напред. Вече от няколко месеца сме в състояние на перманентна кампания. За всеки обективен наблюдател е виден целенасоченият сценарий, организиран от парламентарната и извънпарламентарната опозиция за дестабилизиране на страната. Напънът за предсрочни избори се дължи на страха у ГЕРБ и у другите опозиционни сили, че при нормална среда и редовни избори ще получат много по-ниски резултати, отколкото в кризисна ситуация. Тези хора си играят не само с държавата, а и със съдбата на народа. В нормална ситуация те нямат алтернатива - икономическа, социална, политическа, нито хора, които да я реализират. Изключително опасна игра е. Спомнете си дори 1997 г. Голямата финансова криза се случи, когато имаше безвластие. Тогава се получи обезценяването на лева, огромна част от хората загубиха своите спестявания. Този сценарий върви по всички линии - по вътрешна, с няколко поредни вота на недоверие и с много непочтени действия, които са зад кулисите и не се виждат от обикновените граждани. Има и целенасочено създаване на лош имидж на страната.

(със съкращения от 24 часа)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5326 |29.07.2008 Б. Борисов охотно би работил за съвременните служби . 5| 4784 |28.07.2008 М. Миков: МВР охранява Б. Борисов, но повече заради миналото му . 24| 4760 |18.07.2008 Б. Борисов: Крадците в правителството са проблем на България . 0| 5483 |17.07.2008 Замерят Бойко Борисов с яйце

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads