Реклама / Ads
118| 5919 |20.03.2013 НОВИНИ

Станишев: Борисов ни остави на опашката по усвояване на европари

.
Поредната лъжа на Бойко Борисов бе, че България ще усвои 100% от европейските средства. Времето напредва, темповете са незадоволителни и има реална опасност България да не усвои и 25% от евросредствата, които ни се полагат. Това заяви на пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев. Това е поредният провал на управлението на ГЕРБ, добави той.
 

"Към юли 2009 г. няма нито една оперативна програма, по която да са били спрени европейските средства. Бяха одобрени проекти за над 4 млрд. лв. В началото на есента на 2009 г. по статистика на европейските институции България се намираше на 12-14 място по трите основни фонда. Страната ни се намираше в златната среда. Това развенчава мита на ГЕРБ, че на правителството на Тройната коалиция европарите са спирани", заяви Станишев.

"В момента има тежка криза в усвояването на средствата по европейските програми. 386 млн. лв. по програмите Джереми и Джесика не са достигнали бенефициентите. Ножицата между изплатените средства и сертифицираните от ЕК нараства неимоверно. Това е огромен проблем за бюджета и за българския данъкоплатец. В края на мандата на г-н Борисов, през февруари, тази ножица нараства на 2,164 млрд. лв., което е изключително опасно. Ако тези средства не бъдат сертифицирани, ще се плащат от джобовете на българския данъкоплатец. В момента България е на опашката на трите основни фонда - на 24-то място - 44% средно усвояване при средно за Европейския съюз 55%. Безвъзвратно са загубени 110 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони, като има опасност да бъдат загубени още 90 млн. евро и сметката да набъбне до 200 млн. евро. По всички европейски програми има опасност да загубим 800 млн. евро. За това носи отговорност правителството, което си отиде", посочи лидерът на БСП.

"Това е и единственото правителство, което си изми ръцете с ЕК за неплащането на коледните пенсии. За това кабинетът получи шамар от Европа. Парите, които чакаше Дянков, пристигнаха, но възрастните хора не получиха коледни бонуси. Българското общество трябва да знае цялата истина за кабинета "Борисов" в какво състояние оставя държавата", каза Станишев. Попитан за участието на шампионката по борба Станка Златева, лидерът на БСП каза: "Това не е конкурс по атлетизъм. ГЕРБ ще се опитат да скрият разрухата, която оставиха, зад популярни лица в листите. Това не е нашият стил. Ние водим разговори с кандидати, които ясна гражданска позиция по актуалните проблеми на страната. Трябва да бъдат решени проблемите на българите, които са изключително тежки".

Станишев заяви, че БСП се опасява от злоупотреби по време на изборите и подмяна на вота. По думите му наблюдението от страна на ОССЕ трябва да бъде концентрирано върху целия изборен процес. "Настоях за промени пред премиера Марин Райков. Той обаче не иска да си отвори очите, очевидно вече съзнателно. Не може областни управители от ГЕРБ и хора от МВР, назначени лично от Цветан Цветанов, да гарантират честността на изборите.  Наскоро бяха сменени ръководствата на шест областни дирекции на МВР. С каква цел се прави това? Глупави ли сме или на такива искат да ни направят? Ние искаме и смяната на цялото ръководство на "Информационно обслужване" начело с проф. Михаил Константинов. Такова чудо не е било през последните 23 години демокрация. Уверенията на премиера Марин Райков, че изборите ще са честни, трябва да се покрият с дела", заключи Сергей Станишев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5591 |20.03.2013 Орешарски: Който и да е финансов министър, да не действа като в кабинета Борисов . 116| 5314 |17.03.2013 Борисов: Искам прошка от Господ и от народа . 22| 6782 |17.03.2013 Мария Капон: Бойко в папка "Лале" може да не е Борисов . 27| 9819 |16.03.2013 Ген. Тонев: Дянков провали кабинета „Борисов”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads