Реклама / Ads
7| 4465 |21.01.2020 НОВИНИ

Станишев: В БСП има опити да се копира ГЕРБ

.
Сергей Станишев Източник: Пресцентър ПЕС
Очакването ми е, че ще виждаме все по-социален ГЕРБ и тази трансформация е много рискова за БСП, предупреди още президентът на ПЕС. И критикува БСП, че в последните години се е хвърлила да търси нови ниши, състезавайки се с патриотите в теми като Истанбулската конвенция и други. Има опити да се копира хашлашкия тон на ГЕРБ, а БСП винаги е била интелигентна партия, каза още той.
 

Но допълни, че последните 3 избора показали, че опитът да се копира ГЕРБ е неуспешен, хората предпочитат оригинала. И докато ти тичаш в много по-малко поле, оголваш голямото. Важно е опозицията да играе ролята на инструмент за натиск към управляващите, каза още Станишев.


2020 година ще е подготовка за предстоящите парламентарни избори. Това прогнозира президентът на ПЕС Сергей Станишев.

 

В света и в България текат мащабни промени, които се случват динамично в нашето ежедневие, изтъкна той. През новото десетилетие, по мнението му, ще се слушат много промени в Европа и света. Отиваме към многополюсен свят, прогнозира президентът на ПЕС. Европа и Русия са в нов етап на студената война, според него. Много агресивна реторика има в диалога между двете световни сили.

 

Промените изискват нов разговор на световно ниво, подчерта Станишев, който регистрира криза на почти всички организации. Все повече се усеща нуждата от силно политическо лидерство, смята президентът на ПЕС. Някои от световните лидери са носители на световната несигурност, убеден е Сергей Станишев. Тази година ще е повлияна от изборите в САЩ, по мнението му. Той вижда сериозни шансове Доналд Тръмп да бъде преизбран.

 

Без Русия трудно се намират решения по ключови въпроси, смята още той. Президентът иска да се възстанови диалогът между ЕП и Русия.

 

Пропусната е възможността ЕК да има своя силен лидер, по думите на Станишев, а в Европейския съюз настъпват дълбоки промени. Той все пак е доволен, че отминалите евроизбори са спрели настъплението на европейската крайна десница. Планетата ще оцелее, въпросът е дали човечеството ще оцелее, притеснен е Станишев и затова за ПЕС приоритет е Зелената сделка.

 

България не е достатъчно подготвена обаче за екологичните предизвикателства. Правителството предпочита подхода на снишаване, а този подход обрича страната ни да е периферия- бедна и мръсна, според Сергей Станишев. Многогодишната финансова рамка е закъсняла и това ще забави еврофондовете за всички страни, това е риск и за България.

 

Десет години ГЕРБ управлява България и трябва да се поеме отговорност, настоя Станишев. Не се състоя нито една дълбока реформа, допълни той. Все повече се управлява на парче като реакция на протест на един или друг сектор, критикува президентът на ПЕС.

 

Не можем да си позволим повече да се въртим в кръг, смята още Сергей Станишев.


БСП винаги е била партията, която най-яростно е отстоявала честността на изборите в България и всяко съмнение върху провеждането на вътрешните избори за лидер носи репутационен риск за цялата партия и ще удари по нея като бъдещ кандидат за управление. Това предупреди президентът на ПЕС Сергей Станишев в годишния си анализ пред журналисти по време на традиционната си баница с късмети.

 

Нямам такива планове, отговори Станишев на въпрос дали той лично ще се включа в битката за лидер на партията. И обясни, че отправя критики и прави анализ като член на БСП, който изразява загриженост. Когато критикувам, не е за да искам оставка на един или.друг лидер, а защото съм притеснен, че се повтарят грешките, каза още Станишев.

 

Искам да видя зареждащи за БСП избори, да се води дебат за бъдещето на партията, а не взаимно оплюване, допълни той.

 

Станишев изброи притесненията си относно бъдещия вътрешен вот, което определи като голямо изпитание за БСП.

 

БСП се нагърби със задача, в която държавата се проваля и това е честността на изборите, предупреди президентът на ПЕС.

 

Той бил разтревожен, че засега отчетно-изборната кампания в партията върви много вяло. Няма енергия. Не сме подали като ръководство на партията теми за обсъждане, материали за конгреса. Няма го този огън, който трябва да даде енергия. Тази година трябва да се използва за енергизиране на БСП, коментира Станишев.

 

Прекият избор носи доста рискове. Звучи красиво и демократично, но на думи, допълни той и изброи опасностите. Стартираме тези избори без фундамента на всеки вот - избирателните списъци. При Михаил Миков членовете ни бяха 115 хиляди, сега ръководството не е казало колко са, допълни той. Имало много притеснения от структурите, много въпроси - не било редно да се гласува в домовете на председателите на организации и др.

 

Третият риск е потенциалната ниска избирателна активност. Не е лесно, партията е изморена. На местните избори пролича кондицията - ДПС имат 3 пъти повече от нас кметове на села, на половината области нямаме нито един общински кмет, това се дължи на проблеми със структурата, анализира президентът на ПЕС.

 

Казвам всичко това с тревога, защото този процес трябва да доведе до самочувствие на партията и тя да влезе в следващите битки - изборите догодина, единна, допълни Станишев. И обясни, че това, което виждал досега било, че всичко е подчинено на една цел - да бъде избран сегашният председател. И всеки друг кандидат да бъде представен като враг, допълни той.

 

Винаги има достойни хора за кандидати. Нинова е избрана с 51% от конгреса, не е била безалтернативна, коментира още Станишев.

 

За да успее в следващите избори, БСП трябва да предложи атрактивни приоритети за хората.

 

Задължително условие е спиране на перманентните вътрешни борби, които се инспирират често от ръководството, допълни той.

 

Вече 10 г. ГЕРБ управлява, но не се състоя нито една дълбока реформа. Да, има растеж, ниска е безработицата, но основен икономически проблем става това, че много хора заминават в чужбина. Все повече се управлява на парче, без визия, като реакция на един или друг протест, коментира Станишев. И бе категоричен, че не можем повече да се въртим в кръг, защото следващите няколко години ще са решаващи за мястото ва България в ЕС.

 

Криза във водния сектор има и основание за вот има. Сметките показват, че кабинетът трябва да падне, но опасението ми е, че поради пазарлъци или други интереси това няма да се случи, коментира още Станишев.

 

Той обясни, че говори с "надежда и загриженост за моята партия БСП". 2020 г. е ключова за нашата партия, защото тя трябва се подготви за два ключови избора. Трябва да си дадем ясна сметка, че недобро представяне на парламентарните избори ще повлече тежка битка за президентските, предупреди той.

 

Дали БСП ще има ключова място в "А" отбора на българската политика, или ще бетонира ГЕРБ, попита той и изрази опасения, че засега се работи за второто.

 

Главната задача на БСП е да се върне в политическа алтернатива на управляващите. Да, показа се като силна опозиция, понякога дори агресивна, но липсва следващата част, която изисква интелигентност и много разговори - алтернативността, да дадеш работещи решения, допълни Станишев. И обясни, че това е оценка към сегашното ръководство, дадена от избирателите.

 

БСП да се върне към лицето си на лява партия, да мобилизира своите избиратели и да се разширява към центъра. Било необходимо не консервативното ляво, а модерното европейско зелено ляво. Досега БСП беше запазена марка за експертност и демократичност, но тези характеристики са подложени на риск. Има прекалено много импровизации, предупреди още Станишев.






Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3796 |14.01.2020 Станишев: ЕК стартира с леви политики под натиска на социалистите . 5| 4989 |22.12.2019 Станишев: Не стои на дневен ред въпросът дали да се кандидатирам за председател на БСП . 1| 4560 |12.12.2019 Станишев: Новият бюджет и зелената сделка ще променят радикално ЕС . 1| 4124 |10.12.2019 Станишев: Климатичните промени изискват спешни мерки, но и справедлив преход

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads