Реклама / Ads
7| 7158 |29.07.2017 НОВИНИ

Станишев от Бузлуджа: Моделът на разгул на олигархията се повтаря

.
От все сърце поздравявам всички Вас за нашия най-голям събор – Бузлуджа! Всяка година тук се събираме десетки хиляди социалисти – стари и млади, студенти и земеделци, работници и служители. По стръмните склонове се извиват колони от автобуси и коли. Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев на Бузлуджа.
 

Всеки, който дори веднъж е стъпил в този ден на Историческа поляна, за цял живот помни емоцията на празника, на радостта и надеждата, зареждащи всяко сърце!

 

Вече десетилетия нашите опоненти недоумяват – кой с ирония, кой със завист или страх, коя сила задвижва този огромен поток от хора да се събират тук. А тайната е много проста – това е вярата в една идея – древна и вечно млада – и копнежът да усетиш, че много други наши сънародници я споделят! Няма по-силна и по-вдъхновяваща идея от тази да живеем в общество справедливо, солидарно и равноправно. Което дава шанс за добро образование за децата и младите, достъпно здравеопазване, пълноценен и достойно заплатен труд за активното поколение, спокойни старини за възрастните! Няма по-справедлив гняв от породения от бедността и унижението на хората, от погазването на техните права!

Това са ценностите, давали кураж на нашите предци, които и днес са сърцето на лявата идея. Затова идваме на Бузлуджа, оставяйки зад нас ежедневни  проблеми, разочарования и обиди. Тук сме една вечно жива общност от леви съмишленици.Тук се зареждаме с борбеност и надежда.

 

Всяка Бузлуджа е различна – събираме се да споделим наши победи, да се изправим след поражения, да отправим на висок глас нашето послание по най-трептящите проблеми на България.

 

Днес страната ни е изпаднала в униние и безпътица, а хората са смазани от тежестта на битовите проблеми на всяко семейство. Най-лошото е, че не се вижда посоката.

Убеден съм, че само четири месеца след изборите мнозинството българи вече осъзнават, че управляващата коалиция между ГЕРБ и националисти може да произведе само повече от порочния и провален модел, налаган от 2009 г. насам:

·        Разгул на олигархията, трупаща огромни богатства чрез близост с властта,  нагласени обществени поръчки и все по-голямата концентрация на икономическа и политическа власт.

·        Нови и нови опити да се отнемат социални права – ту поискат отнемане на клас за работещите, ту посегнат към пенсиите на хората с увреждания.

·        Произвол и смазване на дребните и средни предприемачи. Нарицателната "суджукова афера" или безобразията в НДК са нагледни, но далеч не единствени примери на този модел, който се гради на злоупотреби и некомпетентност, на партиен феодализъм и арогантност.

·        Животът от скандал до скандал, като всеки следващ потулва предишния, създават в обществото усещане за безнаказаност на властта и отчаяние от несправеливостта.

 

Получихме ''стабилносттта", която ни обещаваха и никой не трябва да се изненадва от усещането за повтарящ се сериал на абсурда.


Нашата партия има с какво да се гордее за изминалата година – победата на президентските избори, значителното разширяване на парламентарната подкрепа, ясната и категорична опозиционност в това Народно събрание. Показахме енергия и хъс за битка.

Но нуждите на хората и държавата в това трудно и застинало време ни натоварват с нова отговорност – да изработим и представим солиден, амбициозен и реалистичен план за бъдещето на България – такава, каквато искаме да я видим – просперираща, справедлива и солидарна! Това е най-важната задача пред БСП и единствена възможност да ни припознаят като истинска алтернатива на статуквото! Това ще изисква много усилия – интелектуални, политически и организационни.

Единствено БСП може да намери решения на реалните и все по-крещящи проблеми на България. Единствено БСП може да предложи план за ускорено развитие и модернизация на икономиката и държавата, за възстановаване на чувството за справедливост и общност, в която никой не е изоставен.

 

Инициативата за този разговор за бъдещето принадлежи на нас! Правили сме го неведнъж в дългата ни история. Вярвам, че и днес можем да намерим не само сили, но и упоритост, откритост и последователност да го направим. Това е историческа отговорност на левицата сега! Ако не сме способни да я осъществим, ще се появи пореден популистки "проект" да яхне недоволството на хората.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4920 |26.07.2017 Станишев: Санкциите срещу Русия могат да пренаредят геополитическото домино . 1| 5829 |14.07.2017 Станишев и Корбин единни за правата на европейските граждани във Великобритания . 3| 5360 |11.07.2017 Станишев: България да има позиция за бъдещето на ЕС преди председателството . 1| 5380 |10.07.2017 Сергей Станишев: Липсата на кохезионна политика ще e смъртоносна за ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads