Реклама / Ads
89| 6384 |01.05.2014 НОВИНИ

Станишев: Червеното знаме отново е символ на надеждата

.
Всяка страна, всяка нация има свои празници. Съвсем скоро идва 6 май – деня на българската войнска доблест, идва 24 май – Деня на българската духовност, на българската писменост, след това ще дойде Деня на Съединението – 6 септември и много други празници, но първи май е празникът на хората на труда по целия свят.
 

Това каза в речта си  на първомайския митинг, организиран от левицата, лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев.
 
И днес в цяла Европа, в целия свят, хора излизат по площади и улици, за да кажат, че първи май и труда са изключително важни за човешкото достойнство, за целостта на личността на всеки един човек, затова и ние, българските социалисти, сме тук на този площад, за да отправим нашето обръщение, нашите емоции към всички трудови хора на България и на Европа.

Преди повече от 100 години в Чикаго започва първият протест за правата на трудещите се. Днес след толкова десетилетия е трудно да повярва човек, че много от болките, грижите на хората на труда тогава не са преодолени и затова социалистите и в България, и в Европа искаме промяна. Искаме промяна в ЕС.

Всяка година ние се събираме на този празник, но този път е различно. Предстоят ни избори, които са съдбовни за пътя на ЕС и за пътя на България. Знам, че европейски избори звучат много далечно и абстрактно за българите, за ежедневните битки за оцеляване, за работа за доходи, за здравеопазване, за образование. Но е крайно време да разберем, че ние не сме сами, че промяната, която искат мнозинството българи и работници, и лекари, и учители за достойно заплащане на труда, за достойни условия на труд, за създаване на работни места.

Всичко това може да се случи не само чрез нас, но и чрез голяма промяна в Европа. 10 години от нашия живот, от живота на всички европейци ЕНП, консерваторите, десните доминират и налагат своите политики и рецепти. Те се оказаха погрешни и порочни, защото решават всички проблеми за сметка и на гърба на обикновените хора. Тяхната политика беше катастрофа и за Европа. Тяхната политика е катастрофа и за Европа.

26 милиона са безработните в ЕС. Най-богатият съюз с толкова много бедни. Разликата, неравенството и в страните и между държавите в ЕС се задълбочиха, заради политиката на десните, а тя се свеждаше само до една дума. Тази дума е орязване - орязване на социални права, орязване на доходи, работни места, орязване на пари за образование и здравеопазване. Против това са десетки милиони европейци. Този път нещата са в наши ръце, защото за разлика от друг път сега всеки българин и всеки европеец може да каже кого иска да види начело на европейското правителство и каква политика иска да води представителя на партията, която хората подкрепят.

Тази партия в Европа се нарича ПЕС. Тази партия в България се нарича БСП. Вече почти година вашите представители в парламента, в правителството на Орешарски работят за хората. Знаем, че много неща не са направени. Знаем, че мизерията, болката, безработицата са все още твърде високи, но виждаме, че в резултат на тази ежедневна работа, нещата започват да се променят.

Няма го вече страха, който душеше и бизнес, и хора, и медии. Вече има предсказуема държава, която се старае да бъде най-сетне справедлива. А без справедливост държавата не може да има никакво доверие. Затова имахме куража да се изправим срещу интереси на монополи, на едрия капитал било то в банковия сектор, било то в енергетиката, било то в търговията. Това работи за хората и ще продължим да го правим.

Знам, че има много какво още да се направи социалната сфера. Но от първия си ден правителството приема и реализира пакет от социални мерки. Невсичко е свършено, но е много важно, че се мисли за хората, защото в картинката на десните обикновените хора, трудовите хора ги няма. Не ги вълнува болката на младия човек, който получава откази за работа. Не ги вълнува бедността на пенсионера. Не ги вълнува, че много хора имат затруднения да пращат децата си на училище. Затова правителството прави всичко възможно да промени тази реалност, която ние, социалистите, не приемаме. И ще я променим с ваша подкрепа.

Предстоят ни европейски избори и този път, на днешния ден и в следващите седмици червеното знаме на социалистите, на социалдемократите отново се превръща в символ на надеждата. Надеждата за достоен живот, надеждата за справедливост, надеждата за социална Европа, и социална България. Ние доказахме за последните месеци, че можем да вършим работа за хората в техен интерес. Сега трябва да докажем, че искаме да спечелим победа. Победа, която е жизненоважна и за изпълнението на програмата на Пламен Орешарски, която е жизненоважна и за Европа. Ще го направим, защото това е верният път и за България, и за Европа.

Напред към справедлива България. Напред към социална Европа. Това е не само мечта, тя е възможна и ние с Вашата подкрепа ще я реализираме в ЕП, в ЕК, в ЕС и България ще бъде най-сетне страна уважавана, достоен член на ЕС, защото имаме партньори, които ни разбират, чуват и подкрепят. Победа!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 71| 6853 |01.05.2014 Станишев: В картинката на десните липсва човекът . 59| 6440 |30.04.2014 Станишев: България не може да разчита на нископлатен труд . 42| 5513 |28.04.2014 Станишев: България вече не е малка държава . 71| 5134 |28.04.2014 Станишев: Не сме малка държава, която да подритват в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads