Реклама / Ads
26| 4893 |22.04.2010 НОВИНИ

Станишев четял „Анти-Станишев” като нощно четиво?

.
Стоян Мавродиев
Тройната коалиция сключила 150 договора на стойност 2,158 млрд. лв. без осигурено финансиране. За два месеца стопили фискалния резерв с 30%. Стотици милиони излети неефективно в железопътен транспорт, строителство, ремонти, общежития, детски градини и т.н.
 

Резюмето на доклада „Анти-Станишев” заформи поредния скандал в българския парламент. Социалистите скочиха дружно срещу Стоян Мавродиев, председател на парламентарната комисия, която трябваше да провери злоупотребите на правителството на Тройната коалиция. Вместо да спорят и коментират установените факти, левицата взе да пледира защо е резюмиран докладът, и кой е позволил тази волност.

Мая Манолова се усъмни от трибуната дали резюмето на доклада е одобрено от членовете на комисията. Според нея било подозрително и как са подбрани текстовете, които да се включат, а така можело да се манипулират фактите и изводите до, които е стигнала комисията. Тя призова българските граждани да чуят доклада в пълната му цялост.

Бившият министър на МВР Михаил Миков също протестира, че резюмето на доклада не бил раздаден предварително на народните представите, с какво основание тогава Стоян Мавродиев го четял от парламентарната трибуна. Миков също изрази недоволство, че председателя на комисията прекроил доклада по свое виждане.

Сигурен съм, че сте прочели внимателно целия доклад. Сигурен съм дори, че г-н Станишев го използва като нощно четиво, контрира атаките Стоян Мавродиев. Той декларира, че няма никаква разлика в съдържанието между резюмето и основния доклад, съвпадали даже и запетаите.

Парламентарният шеф Цецка Цачева припомни, че спорният доклад е бил на разположение на всички народни представители и е бил депозиран в деловодството на НС още преди великденските празници. Спазена била процедурата като при други доклади.

В пленарната зала бяха разкрити технологиите за изготвянето на доклада, както и фрапиращи констатации в него. За проверки на вършеното от Тройната коалиция през последната година, комисията изпратила до различни институции над 100 писма, а в отговор на тях получили над 35 000 страници информация

От доклада става ясно, че през последната година от управлението на кабинета „Станишев” са сключени 150 договора, за които нямало осигурено финансиране, на стойност 2,158 млрд. лв. В доклада се казва, че предходното правителство е успяло за кратко време да изхарчи огромен ресурс за проекти. Много от разходите са направени на ръба на закона. Правителството на Тройната коалиция през ноември и декември 2008 успява „ударно да похарчи огромен ресурс”, което стопява фискалния резерв с 30 %. Всички разходи били извършени по непрозрачен начин. Голяма част от тези разходи можело да бъдат спестени особено в условията на настъпваща криза. В периода на последната година от управлението на кабинета Станишев са налети големи суми в държавни предприятия като Български енергиен холдинг, Българскa банка за възстановяване и развитие, посочи Стоян Мавродиев.

През 2009 г. операциите по увеличаване на дяловото участие на държавата в капитала на държавни дружества продължават, като общо през декември 2008 г. и първите седем месеца на 2009 г. са изразходвани близо 1.4 млрд. лв. През януари 2009 г. е одобрено разходването на 400 млн. лв. от резерва за непредвидени и неотложни разходи, от частта му за допълнителни фискални мерки, за реализиране на мерки в земеделието - за национални доплащания на хектар земеделска земя и за национални доплащания за животновъдите – общо 211 млн. лв., за железопътния транспорт - общо 94.5 млн. лв., за строителство и основен ремонт на социални заведения, детски градини, училища и др., както и за ремонт и оборудване на студентски общежития и столове и подобряване на образователната инфраструктура – общо 94.5 млн. лв.

По-късно пресцентърът на партия в парламента разпространи резюме на доклада на временната анкетна комисия за проверка на разходите, назначенията и сделките, извършени в последната една година от мандата на правителството на Сергей Станишев.

Прочетете резюме от спорния доклад ТУК
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4936 |22.04.2010 Т. Веков: Странна е емоцията на Станишев . 8| 6222 |21.04.2010 Всички сделки на кабинета "Станишев" са за прокурор . 13| 4591 |20.04.2010 Станишев защити личния си лекар и компанията му . 23| 4784 |18.04.2010 Станишев: Безработицата мъчи българските общини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads