Реклама / Ads
23| 11394 |01.03.2011 НОВИНИ

Станишев: Членството ни в Шенген – поредният блъф на Цветанов

.
Сергей Станишев
Сергей Станишев коментира думите на МВР шефа, че само Франция има определени резерви към членството ни в Шенген като поредния блъф на министъра на вътрешните работи.
 

Това обаче днес бе опровергано с писмо от Германското външно министерство, което съобщи, че запазва своята позиция и че България трябва да изпълни не само техническите условия, но и да направи значителен напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност, както и реформата на правосъдната система.

"Говори се за частично влизане в Шенген в неопределен срок само по въздушния трафик и това предложение на Германия е било подкрепено от Франция, Швеция и Австрия.

Това потвърждава тезата, която аз застъпих и на Консултативния съвет по национална сигурност, че членството в Шенген не е само изпълнение на технически критерии. Аз не се съмнявам, че България ще е в състояние голяма част от тях да ги изпълни до пролетта.

Членството в Шенген е преди всичко доверие в държавата и в правителството. Доверие за това, че сигурността на останалите страни е защитена", заяви лидерът на БСП.

По думите му това доверие липсва. Той посочи, че докладът, представен от министър Цветанов, е абсолютно неадекватен.Станишев обясни, че докладът е представлявал по същество изброяване на технически действия – никаква политическа визия, никакво виждане за това как да се осигури подкрепата за членството на България в Шенген.

"Аз честно казано не разбирам защо премиерът упорства да го запази на тази позиция, която заема, нещо повече – назначи го за шеф на предизборен щаб – какви свободни избори ще правим, след като министърът на вътрешните работи е шеф на една от партиите.

Затова вече сме предприели действия за поканване на външни наблюдатели по всички направления, които са възможни и легитимни", заяви Станишев.

От партията на Станишев обявиха още, че готвят национален протест през март.Точната дата още не е ясна, а социалистите имат готовност да застанат зад всеки браншови и социален протест. Станишев каза, че партията му е отворена за разговори с всички опозиционни партии, включително и за вот на недоверие.

Червените настояват за спешни мерки за „драконовска борба" с контрабандата , намаляване акциза на горивата и цигарите и проверки за картели. Корнелия Нинова призова финансовия министър Симеон Дянков да се приземи от макроикономическото ниво на равнището на обикновения българин. Според нея Дянков трябва да вземе мерки за скока на цените и горивата вместо да се опитва да прокарва своя Пакт за финансова стабилност. Социалистите посочиха данни на националната статистика, според които българинът е обеднял средно с 8% през миналата година. Същевременно се увеличават сметките и разходите за храна, което още повече затруднява данъкоплатците. По данни на социалистите олиото в Пловдив гони 4,20 лева за литър. „Все повече расте убеждението ми, че за правителството проблемите на гражданите не съществуват", каза Станишев и изрази загриженост кой ще посрещне удара от ценовия скок при положение, че доходите ще бъдат замразени до 2013 година.

БСП са категорично против правителственото решение да се спре договор с японската страна за изграждане на два контейнерни терминала на пристанищата във Варна и Бургас. Пропадането на този инфраструктурен проект ще ощети страната ни с милиони, каза бившият транспортен министър Петър Мутафчиев. Българският бизнес няма да получи възможност за усвояване на 450 милиона лева за изграждането на двата терминала.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 131| 10233 |27.02.2011 С. Станишев: Няма сделка – Сертов не е мой човек . 21| 5100 |25.02.2011 БСП изчисли: По-малко от 10% са усвоeни за Шенген . 5| 4746 |24.02.2011 ЕС одобри напредъка на България за Шенген . 1| 4783 |23.02.2011 СЕ ще ни помага за Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads