Реклама / Ads
68| 5005 |14.01.2011 НОВИНИ

С. Станишев: Декларацията на ГЕРБ е позор за парламента

.
С. Станишев
Защо Цветанов не си подаде оставка, след като знаем че е работим в 7-мо управление на Държавна сигурност?, попита лидерът на БСП, който констатира липсата на елементарен опит и професионализъм у министър Николай Младенов.
 

Декларацията за участие на лица, свързани с ДС и РУ на ГЩ на БНА в дипломатическата служба на съвременна България, внесен от ГЕРБ, разгоря страстите в НС.

Левицата няма да подкрепи декларацията, оповести лидерът на БСП С. Станишев с аргумента, че не го е срам да е против едно стадо. Това било позор за парламента и създавало алиби за правителството и за министъра, но тежестта щяла да  падне върху НС и МС.

Вие вменявате колективна вина и колективна лустрация и това е неприемливо и по същество се нарушава Конституцията и конституционната практика. Законът не предвижда предприемането на лустрационни мерки. Вие мерите с двоен аршин. Защо Цветанов не си подаде оставка, след като знаем че е работим в 7-мо управление на Държавна сигурност? Аз не смятам, че тази лустрация трябва да се прилага, но ако трябва да го правите - правете го еднакво и това важи и за директора на митниците, и на Гранична полиция, областни управители и зам.-областни управители на ГЕРБ, разгорещи се Станишев.

11 души от предложените за отзоваване посланици са обявени през 2007 и 2008 година от Комисията по досиетата чрез други институции. Холандската кралица отдавна е приела българския посланик в Хага, но за министъра на външните работи той е "persona non grata", добави лидерът на БСП и констатира липсата на елементарен опит и професионализъм от страна на министър Николай Младенов. Вие осигурявате груби лустрационни мерки по отношение на група хора, каза той.

По-късно днес стана ясно, че декларацията на ГЕРБ за отзоваване на посланиците от Държавна сигурност е подкрепена от депутатите от почти всички политически сили, без БСП. Като подкрепата от ДПС беше изразена не от кого да е, а лично от Юнал Лютфи, познат още като агент „Мурад”. Народният представител обаче призова да се запази достойнството на дипломатите.

Не е въпрос дали тези хора са добри или лоши професионалисти. Въпросът е, че те не могат в момента да представляват България”, аргументира политическото решение на ГЕРБ председателят на външната комисия в парламента Доброслав Димитров. Депутатът зададе още един съществен въпрос за посланиците „кого представляват днес, сега, 2011 година?”. После демонстрира ерудиция с цитат от Томас Джеферсън: „информацията е валута на демокрацията”.

Изключително разпалена и продължителна реч направи лидерът на БСП Сергей Станишев. Няколко пъти той повтори въпросите „за какво говорим?” и „не разбирам какво правите изобщо”.Според Станишев декларацията е „позор за парламента”. Социалистите отново поставиха въпроса за двойния аршин.„Защо министър Цветан Цветанов не си подаде оставка, след като всички знаят, че е работил в едно от управленията на бившата ДС?”, попита Станишев.Той разясни, че въпросното 7-о управление се е занимавало с контраразузнавателна експлоатация на чужденците и българските граждани. Точно по тази причина не трябвало да се твърди, че авторитетът на България ще пострада заради дипломатите.

„По отношение на Шенген – министър Цветанов представлява България. По отношение на борба с контрабандата – господин Ваньо Танов. Така ли ще прилагате закона – за едни, а ще си затваряте очите за други”, посочи бившият премиер.Според експремиерът действията на външния министър са непрофесионални и показват липса на опит. От залата подхвърлиха на председателя на социалистите, че групата му ще бъде единствената, която гласува „против”.„Да, само ние – и от това не ме е срам. Напротив!”, отвърна на висок тон Станишев.

Десните подкрепят декларацията на ГЕРБ, но с две забележки. Иван Костов смята, че те не трябва да бъдат „призовавани” да се оттеглят „доброволно”. Първо, вместо да „призовава”, парламентът да „настоява”, и второ – думата „доброволно” да се премахне, защото съдържала елемент на заплаха. Също – да се назоват конкретните компетентни органи, които имат отговорност за отзоваването на посланиците, поиска Командира. В крайна сметка декларацията беше приета в редакцията на „Синята коалиция”.

Преди това външният министър взе думата, за да разясни на левицата аргументите. Реши да го направи по достъпен начин, разделяйки ги на А, Б и В.„А: 45% от посланиците през последните 20 години са от ДС. Б: този процес през последните години нараства. В: взаимните обвръзки, които стават видни от този списък, показват, че веднъж завинаги стъкленият похлупак трябва да бъде премахнат”, обърна се наляво Младенов.

Той увери, че няма да си позволи да „танцува върху съдбите на хора за неща, които са се случили преди 20 години”. По-късно Младенов допълни, че вече се е обърнал с писмо до президента Георги Първанов за отзоваване на посланиците.

Сергей Станишев обаче също реши да репликира министъра с АБВ.„А: да бяха приели закон през 97-а година. Б: уволнете Ваньо Танов, шефа на Гранична полиция, шефа на Пътна инфраструктура. В: 45% от посланиците били от ДС, в този период България влезе в НАТО и ЕС, дано успеете да влезете в Шенген.

152-ма депутати приеха декларацията на ГЕРБ за отзоваване на ДС дипломатите. При първото гласуване някой от мнозинството се обърка и натисна сивото копче „въздържал се”.При поисканото прегласуване нещата си дойдоха на мястото и единствената група „против” остана тази на „Коалиция за България”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 45| 5107 |12.01.2011 Станишев: ГЕРБ - ще си ходите! . 8| 4895 |11.01.2011 Станишев: Колко точно е демокрацията в България? . 71| 5104 |27.12.2010 Станишев: ГЕРБ забогатява, а българинът - обеднява . 52| 5125 |18.12.2010 Станишев: Лаладжийските приказки на ГЕРБ не отговарят на действителността

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads