Реклама / Ads
62| 5093 |06.03.2011 НОВИНИ

С. Станишев: ГЕРБ да си изпие чашата до дъно

.
Сергей Станишев
Въпреки постоянното увеличение на цените, няма никаква компенсираща политика от страна на правителството с извинението, че пари няма. Пактът за конкурентноспособност и предложенията на ЕК водят до разграждане на европейската социална държава под мотото „Ние решаваме, вие плащате”.
 

Това каза на пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев, след посещението си в Атина, където участва в среща на лидерите на партиите-членки на ПЕС и разговаря с гръцкия министър-председател и лидер на ПАСОК Георгиос Папандреу.

Станишев отбеляза, че въпреки постоянното увеличение на цените, няма никаква компенсираща политика от страна на правителството с извинението, че пари няма. „Пари има, но за техни нужди. Пари има за администрация, магистрали, но не и за социална дейност”, изтъкна Станишев. Той обяви, че през пролетта ще започне обща европейска кампания за защита на социалния модел.

Лидерът на БСП обясни, че вчерашната среща в Атина е била посветена на икономическата криза и политиката, която трябва да се провежда на национално ниво.Основната дискусия е била около предложенията на Германия и Франция за Пакт за конкурентноспособност и предложенията на ЕК. Те водят към Европа на рестрикциите, на крайно дясна политика. Те водят до разграждане на европейската социална държава под мотото „Ние решаваме, вие плащате”, смята Станишев. Според него тази икономическа философия е безкрайно погрешна. Дори здравите финанси не решават проблемите за доходите, за разкриването на нови работни места, посочи още той.

Станишев коментира, че чрез този пакт се ограничава рязко възможността на националните държави да водят своята икономическа и социална политика.

Ако се приемат тези предложения, всички страни извън еврозоната ще трябва да изпълняват решения, взети от други. Недоумявам мълчанието от българското правителство, защото този намордник ще бъде сложен и на Българи, заяви лидерът на БСП.

След посещението си в Атина, където участва в среща на лидерите на партиите-членки на ПЕС, Станишев уточни, че е приета декларация на лидерите на партиите от ПЕС с конкретни предложения - за нов по-справедлив икономически растеж, за създаване на няколко милиона нови работни места в рамките на следващите няколко години до 2015 г., които да гарантират социален растеж чрез координирана национална политика, инвестиции в инфраструктура, производство.

На срещата с гръцкия премиер Георгиос Папандреу са били обсъдени двустранните отношения и сътрудничеството между България и Гърция.

За нас е по-изгодно ГЕРБ да си изпие чашата до дъно. Виждате темпът, с който ГЕРБ губи доверие. Три години ще бъде твърде дълго време. Друг е въпросът дали и останалите партии от опозицията са решени на това. Търсим вот на недоверие и падане на правителството, коментира Станишев, запитан дали БСП ще чака още една година, за да се бори да свали правителството.

Недопустимо и неприемливо е посланик, на която и да е държава, да бъде на пресконференция в Министерския съвет с българския министър-председател. Функциите на един посланик са други, а не да бъде едва ли не на едно и също равнище с премиера ни, давайки оценки за България, така отговори Станишев на въпрос за брифинга на Дж. Уорлик и Б. Борисов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 11376 |01.03.2011 Станишев: Членството ни в Шенген – поредният блъф на Цветанов . 131| 10203 |27.02.2011 С. Станишев: Няма сделка – Сертов не е мой човек . 51| 5474 |19.02.2011 С. Станишев: Управлението на страната върви към едноличен режим . 20| 4729 |10.02.2011 Станишев: Правителството разчита на страха и репресията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads