Реклама / Ads
24| 4841 |11.11.2010 НОВИНИ

Станишев: ГЕРБ прави бюджет на лъжата и безсилието

.
Сергей Станишев
Според Сергей Станишев бюджета на сегашното правителство показва безсилие, от ГЕРБ съзнателно принизяват ролята на НС и не спазват предизборните си обещания. Експремиерът зададе и въпроса за това къде са парите от приходите и защо тази година те са с 2 милиарда по-малко от предходната. По-късно Петър Курумбашев иронично коментира, че„пицата на Дянков от миналата година вече стана геврек".
 

Сергей Станишев, заяви от парламентарната трибуна, че не се е случвало бюджет на републиката да се обсъжда в блестящо отсъствие на правителството, което трябва да защитава своите тези и политики, да убеждава народните представители. Това е съзнателно принизяване на ролята на Народното събрание и се чудя защо депутатите от мнозинството прегръщат това. Това унизително отношение към вас като към безделници, по думите на министър-председателя. Според председателят на ПГ на Коалиция за България - все още не е ясно какво се предлага, тъй като междувременно беше отменена безумната пенсионна реформа на правителството, увеличи се осигурителната тежест, което е разминаване с предизборния ангажимент на ГЕРБ.

Станишев коментира, че не е открил целите, политиките и приоритетите на бюджета за следващата година. По думите му - дори управляващите се затрудняват да дадат название на този бюджет. „Най-важният извод е, че това е бюджет на безсилието да формираш ясни политики и приоритети”, заяви Станишев.

Той посочи, че най-ясно доказателство в това отношение е пълният провал на политиката на приходите. Той припомни думите на министър Дянков, който е казал, че това правителство ще увеличи приходите в хазната с два милиарда повече от предишното „крадливо правителство”. „Само че тази година приходите са с два милиарда по-малко от миналата година. Нещо повече - през 2008 година България е произвеждала БВП от 69 млрд. лв и държавата е събирала приходи за 24,4 млрд. лв. През следващата година се планира БВП да достигне 77 млрд. лв., с осем милиарда повече, но приходите са планирани на 23,7 млрд. лв.”, заяви Станишев и посочи, че това са приходи с три милиарда лева по-малко от 2008 година.
Той попита - къде са парите? Станишев посочи думите на премиера за приходи в хазната с арести и визира множеството показни операции, прелитания на хеликоптери. Приходите ще бъдат с почти три милиарда лева по-малко събрани. Станишев посочи, че има своя отговор защо намаляват приходите и посочи, че мнозинството е „убило реалната икономика” като са допуснали пълна свобода на контрабандата. Той посочи, че това е един бюджет на лъжата, започвайки от прогнозата за растеж. Станишев посочи, че 2010 година за образование са били предвидени 4,2% от БВП сега за 2011 година 3,03%. „Това са нива от африкански държави, които плътно ни нареждат на последно място в Европа”. Той попита за каква икономика на знанието ще говорим.

Бюджетът на Министерство на здравеопазването е увеличен с нула лева и се извършва една кражба с прехвърлянето на средства от НЗОК, с което се ограбват гражданите, за да се изпълняват задълженията на държавата. Единствените два приоритета, според Станишев, са МВР и ДАНС. Той посочи, че разходите за създаване на администрация нарастват със 128 милиона лева. Той каза още, че за пръв път от десет години насам няма да има коледна пенсия. „При цялата формалност от страна на правителството към тази дискусия все още нещата са в наши ръце. Парламентарната група на Коалиция за България ще предложи алтернативни бюджети и в разходната част и в приходната част”, каза той. Станишев отбеляза, че промените, които ще предложат, са реалистични.

В осем карикатури социалистите обобщиха според тях провала на ГЕРБ в управлението и опасностите, които бюджетът крие за българските граждани.

Според БСП премиерът Борисов се цели в нищото, защото в бюджета на управляващите няма цел, посока и политика. "Когато човек се цели дълго време в нищото, най-често го уцелва", допълни Курумбашев. Социалистите са категорични, че бюджетът на правителството за 2011г. е бюджет на нищоправенето и на социалното замръзване.Депутатът изтъкна, че при управлението на ГЕРБ България се превърна в единствената държава, която дава повече пари за подслушване, отколкото за култура. В настоящия бюджет 93 милиона лева са предвидени за култура, а 100 милиона лева за подслушване изтъкнаха социалистите.

Курумбашев напомни, че предишното е правителство отделяло 0,72% от БВП за култура, а сега са предвидени едва 0,5%. В абсолютни цифри това е разлика от 138 милиона лева. "Всъщност човек дава пари за това, което му е интересно, от което разбира или за което смята, че е приоритет на държавата", коментира Курумбашев.

Антон Кутев заяви, че по всяко едно перо на Бюджет 2011 ПГКБ има конкретни предложения, които са в пъти по-добри от идеите на управляващите. "Ако правителството си беше свършило работата, изложбата нямаше да изглежда така", отбеляза Кутев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5051 |11.11.2010 ГЕРБ "покри" премиера в дебата за Бюджет 2011 . 21| 5602 |07.11.2010 Станишев: Първанов прави квазипартия . 38| 4562 |03.11.2010 С. Станишев: Лъжата е постоянна политика на правителството . 4| 6195 |29.10.2010 Нови правила за обществените поръчки иска Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads