Реклама / Ads
71| 5112 |27.12.2010 НОВИНИ

Станишев: ГЕРБ забогатява, а българинът - обеднява

.
Сергей Станишев
„Докато герберите забогатяваха, повечето от българите обедняват", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по време на пресконференция в централата на социалистите.
 

Ръководството на „червените" набеляза основните гафове на правителството за 2010г. Такива според бившия премиер са затъването в икономическата криза, полицейщината, провалите в здравеопазването и отлагането на членството на България в Шенген. Toй разкритикува икономическата и бюджетна политика на правителството, като припомни, че четири пъти тази година - 1 април, 1 юли, 1 декември и на Димитровден беше обявено, че кризата приключва.Лидерът на БСП коментира, че може би за Симеон Дянков кризата е свършила, но за българите не е.

Лидерът на БСП подчерта, че актуализация на бюджета се е наложила за първи път от 1996г. Основна причина за това според Станишев е некомпетентността на управляващите, толерирането на контрабандата и сивата икономика.

В колапс е социалната сфера, начело със здравеопазването, което през 2010г. непрекъснато се тресеше заради непредвидимост на политиката, посочи Сергей Станишев. Той коментира и атаките срещу науката и образованието, протестите на Софийския университет и намерението на правителството да закрие БАН.

Според него хората плащат цената за некомпетентността на ГЕРБ. Станишев припомни, че през тази година правителството е увеличило данъците и по-конкретно акцизите, а същевременно е орязало вдовишките добавки за хората над 65г. Три са основните провали на правителството по отношение на външната политика - ЕРМ 2 („чакалнята" за еврозоната, б.р.), Шенген и Румяна Желева.

Станишев определи като „най-сериозен шамар за ГЕРБ" отложеното членство на страната ни в Шенген. Той припомни как в началото на мандата си премиерът Бойко Борисов непрекъснато се хвалел колко много приятели има в ЕС, но същевременно именно покровителите му от ЕНП поискаха това отлагане.

Той не пропусна да отбележи поведението на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, както и цялата политика на МВР. Докато се отделят 100 млн. лева за тотално подслушване, парите за култура са 95 млн. лева, отбеляза бившият премиер.

Експремиерът определи като гафове полицейското насилие в Кърджали, случаят в Горна Оряховица и категоричното нарушаване на закона с огласяване на СРС-та от парламентарната трибуна.

Станишев посочи, че сега Цветанов се прави на медицински експерт, като предварително е осъдил цялата лекарска гилдия. Лидерът на БСП не пропусна да припомни и сагата с имотите на вътрешния министър, за които той все още не е дал разумно обяснение.

Гаф на правителството е представянето на Румяна Желева в Европейската комисия, подчерта Станишев и припомни, че Желева е била личен избор на премиера Борисов.

Според червените случаят с бившата шефка ва фонд „Земеделие" Калина Илиева е характеристика на цялата кадрова политика на ГЕРБ. „Никой не пое политическата отговорност за нейното назначение, въпреки че Бойко Борисов се хвалеше с нея", подчерта Станишев.

Той коментира, че в края на 2010г. се наблюдава пречупване на една тенденция
. Докато през 2009г. балонът на ГЕРБ се надуваше, през 2010г. партията бележи 27% спад на рейтинга.В същото време Станишев подчерта, че БСП вече е излязла от тежката криза, „преболедувала е" и е преосмислила тежката загуба на изборите. Той изтъкна, че „столетницата" е най-активната опозиционна партия, която ежедневно работи с хъс в Народното събрание.

Сергей Станишев коментира още, че съществуват няколко теми, които могат да станат основание за евентуален вот на недоверие след Нова година. Това са атаките срещу духовността и по-конкретно опитите за закриване на БАН. Друга тема е цялостната политика на вътрешния министър Цветан Цветанов - прекрачването на закона лично от него, сагата с имотите му и случаят „Горна Оряховица".

Управляващите ще видят една озъбена опозиция, закани се Станишев, но подчерта, че преди да поискат вот на недоверие ще се консултират с другите опозиционни партии.

Правителството на ГЕРБ е вредно за българите, категорично заяви лидерът на БСП и си постави задача за следващата година - БСП да вдъхне надежда на хората, да им покаже алтернатива с ясна социална политика, прозрачност и компетентност.

Станишев упрекна правителството за постоянните скандали и за недобрата политика по усвояване на еврофондовете. Той припомни двете предупредителни писма от ЕК в началото и края на 2010г.

Въпреки всичко, Станишев посочи, че има и едно хубаво нещо - четирима министри изгонени от кабинета. Лидерът на БСП пожела през следващата година да си ходи целият кабинет. Според него колкото по-бързо се случи това, толкова по-добре за България.

Tой разказа и два вица, като посочи, че за управлението на този кабинет е характерно възраждането на политическите вицове като реакция на обществото. Лидерът на „червените" припомни, че този своеобразен феномен е бил позабравен след 1989г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 52| 5133 |18.12.2010 Станишев: Лаладжийските приказки на ГЕРБ не отговарят на действителността . 53| 5359 |16.12.2010 Станишев: Всички правителства са заложници на ДС; ГЕРБ имат и министър-агент . 24| 5453 |13.12.2010 Станишев: Анкетната комисия да проверява скандалната Калинка . 29| 5232 |10.12.2010 Станишев: Пенсионната реформа на ГЕРБ ограбва работещите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads