Реклама / Ads
19| 4224 |16.05.2011 НОВИНИ

С. Станишев готов да се кандидатира за президент

.
С. Станишев
Какво има да му треперим на г-н Борисов?!Няма какво да се сравнява с Георги Първанов през 2001 г. Ако г-н Борисов гарантира подкрепа на групата на ГЕРБ за промяна на тези текстове в конституцията, съм готов да се кандидатирам.
 

Всичко се срива. Двеста хиляди са новите безработни за миналата година, констатира в интервю за в. Труд лидерът на БСП С. Станишев. Пълно разпадане - икономика, управление, европейски приоритети. Наследството на ГЕРБ ще бъде разруха - на отделни сектори, на институции, дори на държавността, няма край на падането. Ние говорим за това, защото ни безпокои какво ще се случи тук. Навсякъде има тягостно усещане за безперспективност. Тези не знаят къде отиват. А що се отнася до наследството на тройната коалиция, добре би било ГЕРБ да остави такова наследство, каквото оставихме на тях! За една година е взет държавен дълг за 1 млрд. лв., а фискалният резерв е стопен от 8 млрд. лв. на 4,7 млрд. лв. официално.

Какво има да му треперим на г-н Борисов?! За мен това е бягство.
Няма какво да се сравнява с Георги Първанов през 2001 г. Георги Първанов беше лидер на опозиционна партия, която е била години извън властта, и от такива позиции да спечелиш е голям успех. От позицията на министър-председател в еднопартийно правителство, който има развързани ръце да реализира всякаква реформа, който има комфортно мнозинство, да избягаш в президентската институция е бягство. Г-н Борисов беше обещал за няколко години да направи София като Виена. Стана ли? През 2010 обеща за 3 години да направи България средноевропейска държава. В средата на мандата какво е постигнал? Но защо да не опита нов пост?! Нали беше много лесно да си премиер? Ако стане президент и там също не постигне нищо, за патриарх или папа ще се кандидатира?

Всички са наясно, че през 2009 г. ГЕРБ спечели заради Бойко Борисов. Премиерът пое личен ангажимент. Преди това два пъти залъгваше софиянци. Така и никой не видя прословутия завод за боклука и още куп неща. Сега сме на средата на мандата, а кои от предизборните ангажименти на ГЕРБ са изпълнени?

Нашата позиция е, че “Белене” е изгоден проект в параметрите, по които беше договорен. Очакваме отговор от правителството, което постоянно си сменяше позицията по този проект, и вече никой не може да разбере каква е тя, каква е окончателната му цена. И защо вече се говори за 6,3 млрд. евро. Когато бях премиер и водехме тежки преговори с руската страна, и при най-черните сценарии никога не е ставало дума за такава цена. Тя трябва да бъде обяснена. И още по-важното - как българската страна си запазва контролния пакет дългосрочно.

Тези текстове в конституцията (кандидатът да е български гражданин роден в България и да е живял последните 5 г. в нея, б. р.) са приети конюнктурно
- единият заради царя, другият заради Луканов. Ако г-н Борисов гарантира подкрепа на групата на ГЕРБ за промяна на тези текстове в конституцията, съм готов да се кандидатирам. Но не мога да рискувам БСП да се окаже в един момент без кандидат и за втори път след 1996 г. да изиграем все същата сценка. Аз нямам свой кандидат, ще работя за тази кандидатура, която е най-печеливша за каузата на страната и на БСП. За разлика от други партии ние сме демократични и в момента върви процедурата по номиниране на кандидатите. На базата на решенията на конференциите и с помощта на социологически проучвания ще вземем решение за формата на издигане на кандидатурата и за конкретната фигура.

Нашата амбиция е изборите да бъдат спечелени от кандидата, утвърден от БСП. Тези избори не са за БСП, БСП ще продължи да се развива и съществува - с мен, без мен, с промени в ръководството. Това е вторичен въпрос. Залогът е друг - бъдещето на страната, колкото и патетично да звучи. Защото ако ГЕРБ, основният ни опонент, овладее и местната власт, и президентската, ще се окопае и това статукво ще бъде трудно да се промени.

В момента отношенията ни с ДПС са като с опозиционна партия, но не смятам, че взаимодействието ни е на нужното ниво. Нещо повече. Забелязвам много интересни сигнали, които дава ГЕРБ към ДПС, каквото и да говорят. Особено в последните дни. Давам два примера - избора на секретаря на ЦИК, където не е избран представителят на най-голямата опозиционна сила, а на ДПС. С тайно гласуване парламентът излъчи тримата си представители в комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси. Кой бе избран? Представителите на ГЕРБ, “Атака” и ДПС. ДПС получи 105 гласа, това няма как да стане без подкрепата на ГЕРБ. Два знака за два дни. Дали зад това стоят други договорки - времето ще покаже.

Дария ми е голяма радост. И с удоволствие влизам в ролята на баща, след като минах училище за родители преди раждането. Вечер съм много добър и в къпането, и в масажите, и в нощните дежурства. Като всяко бебе Дария вече има колики, което ни е най-голяма грижа, признава Станишев пред Труд.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5346 |15.05.2011 Цв. Томов: Смятам, че Борисов ще се кандидатира за президент . 22| 5378 |14.05.2011 С. Станишев: Кандидатурата на Борисов за президент ще бъде бягство . 17| 5505 |12.05.2011 Станишев рекламира програма като "светлото бъдеще на комунизма" . 42| 5856 |11.05.2011 Станишев хвали правителството си, анатемосва ГЕРБ пред студенти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads