Реклама / Ads
31| 5397 |18.04.2008 НОВИНИ

Станишев готов с оставка, става еврокомисар

.
Все по-сензационен обрат приемат преговорите между управляващите партии за промени във властта. Последният хит е, че премиерът Сергей Станишев бил готов да се оттегли от поста.
 
Така щял да даде път на варианта за експертен кабинет, който вариант Брюксел щял да одобри тутакси. Освен това подобен ход щял да бъде изтълкуван много позитивно от българските избиратели и БСП да си вдигне рейтинга, който е доста спаднал в последно време. В подобна ситуация и при подобен неочакван ход не било толкова сигурно, че ГЕРБ ще спечели абсолютно мнозинство на предсрочни избори. Станишев щял да се измъкне с елегантен ход, като заеме мястото на Миглена Кунева като еврокомисар. Въпросът щял да се реши много лесно: правителството прави предложение до Брюксел, а оттам никога не биха отхвърлили подобен вариант, особено в сегашната ситуация. За такова развитие на нещата бил съгласен преди всичко лидерът на ДПС Ахмед Доган, който напоследък в тесен кръг бил изразил известно безпокойство по отношение на нерешителността на премиера. Особено недоволен бил за кандърмите по оставката на вътрешния министър Румен Петков. Протакането на кризата в МВР довело до криза в правителството, а оттам и в държавата, което изнервило Доган. Още при обсъждането положението на Петков в тройната коалиция той заявил, че колебливата позиция е довела до непоправими поражения върху управляващите. Както Frognews.bg вече писа, единствен лидерът на ДПС си позволил на срещата в резиденция „Лозенец" да прекъсне дългото изложение на Румен Петков с думите да спре да се хвали с големи резултати, а да признае и някоя слабост.

В същото време депутати от коалицията съобщиха, че Румен Петков притежавал компроматен снимков материал за премиера Станишев. Така те си обясянвали колебливата позиция на министър-председателя по отношение на Петков и оказаното му доверие да води преговорите за ремонт на кабинета, което се възприемало от повечето българи като пълен абсурд и подигравка с държавата.

Президентът Първанов също не подкрепял младият лидер на БСП. Запознати с интригите по върховете на държавата твърдят, че Първанов искал да внуши, че единствен той е успял да изправи на крака партият в труден момент, а сега и с държавата. Затова някога бил предложил именно Сергей да го замести на „Позитано" 20, за да може да изпъква на неговия фон.

Остава да се разбере дали самият Станишев не замисля ход, с който да смае всички. Това обаче е малко вероятно, тъй като „тихия фронт", който са му отворили партийните кръгове около Петков и Първанов е почти непреодолим. Не е ясно също дали Брюксел ще го подкрепи.

В събота за Москва заминава малка група социалисти, които ще обсъдят положението с екипа на новоизбрания президент Медведев.

 

Уточнение: Предаваме на нашите читатели информациите такива, каквито те достигат до нас от политически кръгове, участници в тройната коалиция, опозицията и  извън парламента. Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5033 |18.04.2008 Освен ДПС никой друг не бил готов за избори . 3| 4664 |17.04.2008 Б. Борисов посъветва Станишев да се отърве от партньорите си . 5| 4658 |17.04.2008 Станишев забравил телефона на царя . 35| 6124 |16.04.2008 Илиана Йотова става министър на еврофондовете, Румен Овчаров поема енергетиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads