Реклама / Ads
89| 5688 |16.07.2013 НОВИНИ

Станишев: Готови сме да разговаряме с ГЕРБ

.
Източник: Булфото
Изразявам своите съболезнования на семействата, които са загинали днес при срутването на рудник Ораново. Политическата ситуация в страната показва, че България за първи път има програмно правителство.
 

То пое основни ангажименти и приоритети. Това са национални приоритети и много важни проблеми в българското общество.

Това каза Сергей Станишев на пресконференция, която може да гледате тук. Хубаво е, че Бойко Борисов заяви, че е готов на диалог. Този диалог трябва да се води. Ние сме готови да водим разговор с парламентарната група на ГЕРБ в Народното събрание. Има теми по които трябва да се търси национално съгласие. Те са както вътрешнополитически, така и външнополитически, обяви Станишев. Изборният кодекс е една от тези теми.

Усвояването на еврофондовете е друг много важен проблем. Трябва да предотвратим загубата на милиони средства от Европа. Начините за излизане на страната от кризата изисква също много усилия и разговори. Реформите в сферата на енергетиката също се нуждаят от национално съгласие. Позицията на което и да е правителство ще бъде много по-силна, ако то излезе с твърди решения, подкрепени от всички политически сили, разкри той. В пресконференцията участие взе и депутатът Явор Гечев.

Той коментира банковата система в България и идеите за промени при тегленето на ипотечни кредити. Банковата система е стабилна. Сривът в строителната сфера доведе до криза при много български семейства. Ипотечните кредити предизвикаха разоряването на много български граждани. Нещата трябва да се променят и ние обмисляме различни варианти за тези промени. Когато банката отпуска ипотечния кредит, тя би трябвало да прецени икономическия риск, който е изцяло за кредитополучателя. Този баланс трябва да бъде променен.

Ние считаме, че щом кредитополучателя не може да изплаща кредита си, той трябва да спре да внася пари в банката. Той вече е загубил жилището си и няма нужда от повече лакомия от страна на банките, категоричен беше Генчев. Актуализацията на бюджета е необходимост за държавата. Това не е някакво безконтролно харчене на средства. Най-важното е да се разплатим с бизнеса, каза още Сергей Станишев. В тази изборна година беше приет бюджет от правителството на ГЕРБ, с много завишени очаквания за приходите. По-добре да актуализираме бюджета сега, защото после може да е късно. Социалните мерки на кабинета също са част от актуализацията, но те не са водещи. За тях са намерени средства, разкри Станишев.

Протестите са силно политизирани. В София те са организирани от хора, които подкрепят традиционната десница и нямат представителство в парламента. Правителството на Пламен Орешарски чува гласа на хората и се съобразява с тяхното мнение, обясни още Станишев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 109| 5368 |11.07.2013 Станишев: Изборите бяха признати, ГЕРБ да си вършат работата . 71| 5183 |09.07.2013 Станишев: Импийчмънт към президента ще го издигне в мъченик . 70| 5954 |02.07.2013 Станишев: Още 2005 г. казах, че коалиция с „Атака” е невъзможна . 4| 6950 |27.06.2013 Готови близо 800 стр мотиви на съда по „Килърите”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads