Реклама / Ads
42| 5860 |11.05.2011 НОВИНИ

Станишев хвали правителството си, анатемосва ГЕРБ пред студенти

.
Сергей Станишев
Свободна държава със свободни граждани, държава, която се ползва с доверие и държава, в която всеки един човек, независимо от етническия му произход, има шанс за развитие при равни условия. В това триединство лидерът на БСП Сергей Станишев видя бъдещето на България, което представи по време на дискусията в УНСС на тема "Има ли бъдеще за България".
 

„Не може да си истински успял, богат и щастлив, ако наоколо цари мизерия, всичко се разпада и хората не виждат перспектива", заяви червеният лидер.

Станишев подчерта, че бъдещето се гради днес от цялото общество, но в най-голяма степен от политическата власт. Затова има и различни сценарии. По думите му икономиката на прехода в България - от централно планово стопанство към пазарна икономика, е преминала по възможно най-лошия сценарий.

Според него това се дължи на редица политически престъпления - реформата в селското стопанство, приватизацията, направена по най-лошия начин и на безценица, както и създаването на условия за сформирането на картели.

Бившият министър-председател гордо заяви, че неговото правителство се е справило далеч по-добре от сегашните управляващи със започната през 2008 година криза. Той подчерта, че екипът му не е допуснал задълбочаване на финансовата криза, засилил е инвестиционната активност на държавата, водена е и активна социална политика.

Станишев посочи фундаменталните грешки на кабинета „Борисов" по отношение на икономическата ситуация в страната. Не пропусна възможността да даде своите съвети към управляващите. На първо място им „предписа" да превърнат държавата в стабилна и предсказуема, да ускорят всички възможни инфраструктурни проекти, да търсят сериозни инвестиции. За пореден път бе изтъкнато икономическото предимство на строителството на проекта АЕЦ "Белене."

Станишев посочи и инструментите, с които държавата би могла да постигне всичко това - ефективно стопанисване на публичните стопанства, както и много по-ефективно използване на Банката за развитие.

Лидерът на БСП подчерта още, че няма по-ценен капитал от хората и затова неговото правителство се е стремяло изпреварващо да инвестира в образованието.

Сега държавното образование е подложено на геноцид, категоричен не той и допълни: "Ако искаме да изправим държавата на крака, трябва да заложим изключително много на образованието. В противен случай „архитектурата" на България няма да бъде изпълнена."

Според Станишев, ако младите нямат отношение към политическия живот в България, те се превръщат в заложници. С риск да се превърне в лош пророк той "очерта" една огромна вълна от потенциални емигранти - не само сред младите, но и при средното поколение.

В присъствието на бившия финансов министър Пламен Орешарски, Станишев отправи упрек и към новия финансист номер едно на страната Симеон Дянков. Той припомни неговото обещание за увеличаване на приходите в държавната хазна с 2 млрд. лв. Равносметката обаче показва, че през 2010 година в хазната има 2 млрд. лв. по-малко в сравнение с предходната година.

Червеният лидер откри причината за това в действията, на ГЕРБ, които са стресирали икономиката и бизнеса и са ги вкарали в сивия сектор. Принос за това има и липсата на политическа воля за борба с контрабандата и събиране на приходи.

В момента се намираме в ситуация, в която основен лозунг на правителството е "Пестене." Това обаче става за сметка на цели политики и най вече на социалната, изтъкна Станишев.

Той „бе дръпнат за опашката", както самият той се изрази, с въпрос за съдебната система и случващото се в нея. По думите му това е секторът, който изисква една сериозна и продължаваща реформа.

Аз не приемам политиката "Ние ги хващаме - те ги пускат", защото прокуратурата иска да види доказателства, а не празните приказни на министър Цветанов, каза още Станишев.

Той е категоричен, че вътрешният министър трябва да понесе отговорност за работата не неговото ведомство, като даде пример със започналото разследване срещу четиримата полицаи, нахлули погрешка в дома на семейството от Кърджали.

„Питам къде е неговата оставка?", обърна се Станишев към аудиторията.

В заключение лидерът на БСП заяви, че това правителство няма да направи нито една от обещаните реформи. "Дянков обяви седем реформи, които отложи заради предстоящите президентски и местни избори. Тези реформи обаче няма да бъдат проведени и след изборите, тъй като идват следващите - парламентарните. Така имаме четири пропуснати години," подчерта червеният лидер.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 75| 6007 |01.05.2011 С. Станишев плюе правителството пред първомайски митинг . 25| 6875 |30.04.2011 С. Станишев: Държавата е непредсказуема; полицаите се държат като башибозуци . 22| 5156 |19.04.2011 Станишев прати ГЕРБ-eри на десант в Странджа . 83| 5493 |17.04.2011 М. Кунева: Не съм кандидатура нито на Станишев, нито на Първанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads