Реклама / Ads
60| 5347 |18.02.2013 НОВИНИ

Станишев си иде от Брюксел, отменил си програмата

.
Сергей Станишев
Хората да дадат доверието на онези, на които вярват, призова лидерът на БСП. Действията на правителството били панически ходове, отчете той и се зарече, че не искал да яха вълната на протести.
 

Настояваме за оставка на цялото правителство, то изцяло загуби доверието, никакви маневри няма да решат същинския проблем за характера на властта и това, че не защитава интересите на хората, а на монополите, заяви пред журналисти в Брюксел лидерът на БСП Сергей Станишев.
 

За оставката на Симеон Дянков Станишев съобщи, че не това е темата, която вълнува България днес. Главното били безпрецедентните масови протести, по-мащабни от събитията през 1997 г. и сравними единствено с митингите от 1989 година. Сред 100-те хиляди протестирали в 24 града у нас имало хора с различни мотиви: еколози, защитници на правата на майките, противници на цените на тока и парното. Общият знаменател бил протестът срещу липсата на държавност и срещу плячкосването на държавата, резултат от политиката на ГЕРБ, покровителствала монополите във всички сектори на икономиката.

 

Според Станишев действията на правителството били панически ходове и пиар за отклоняване на вниманието с цел настоящите управляващи да организират следващите избори. Изходът е само политически, с нови избори, на които хората да дадат доверието на онези, на които вярват, заяви той. По неговите думи е необходимо свикването на политически консултации и назначаването на служебен кабинет до изборите за следващо Народно събрание. Ще търсим доверието на хората за радикална промяна, друго правителство трябва да подготви изборите. Ако партиите не реагират, значи са непотребни, хората ще излязат отново на бунтове, каза той.

Според Станишев протестите били и политически. Не искаме да яхаме протестите, те са справедливи и предизвикани от настоящото правителство, каза той и добави, че управляващите са подчинили и унищожили институциите, а парламентът се е превърнал в гумен печат.
Той разкритикува българските медии, които за разлика от своите чуждестранни колеги, не са посочили, че протестите са срещу правителството. Той призова за професионална коректност и за спазването на медийната етика.
 

Ясно е, че не можем да правим никаква коалиция с ГЕРБ, ние сме в различни измерения, те превърнаха страната в държава на мутрите и монополите, не може да се намери основа за съгласие, необходими са нов социален договор и радикална промяна за възстановяване на демократичната социална държава.

Станишев отменил почти цялата си програма в Брюксел и утре се връща в България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 5336 |17.02.2013 Станишев иска оставка на кабинета; не вижда вина у своята БСП . 68| 5813 |16.02.2013 Цветанов: Станишев много бързо забрави Батко и Братко . 84| 6414 |16.02.2013 Станишев преброи дните на държавата; обясни защо социалистите са леви . 24| 5286 |13.02.2013 Станишев: Борисов стопи фискалния резерв

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads