Реклама / Ads
4| 3859 |14.01.2018 НОВИНИ

Станишев: Жените в България стават заложник на изкривен дебат

.
Сергей Станишев
„Не одобрявам решението на Националния съвет на БСП да не подкрепи ратификацията на Истанбулската конвенция, още повече, че голяма част от европейските държави вече са я ратифицирали. Съжалявам за това, смятам го за политическа грешка и за лош знак.” заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев в предаването „Неделя 15О” по БНР.
 

„Жените в България станаха жертва на изкривен дебат, който се разви в българското общество. Много е трудно да се върви срещу течението. Трудно е да не се поддадеш на полулизма. Защитата на истината не е лесна задача. Затова е нужна воля. През последните 10 дни бяха изпратени плашещи сигнали и абсурдни твърдени, които отклониха вниманието от основния факт.

 А именно, всяка 4 жена в България лично е преминала през този ад. За миналата година три жени са убити по особено жесток начин от своите партньори. Жените очакват нашата подкрепа. За съжаление, очевидно държавните механизми не работят добре. И предвидените за внасяне от БСП в НС законодателни предложения няма да могат да да засенчат политическия знак, който бе даден с решението за нератифициране на Конвенцията. Още повече, че една опозиционна партия няма механизма да наложи приемането на тези промени. Конвенцията предоставя редица мерки за подобряване на ситуацията по отношение на опазване от насилие и наказание на деятелите.

 Поведението на БСП тактически обслужва ГЕРБ и отвлича вниманието от доста сериозни вътрешни проблеми, с които управляващите не могат да се справят.

Опасявам се че това няма да бъде разбрано и от социалдемократическото семейство в Европа. Крайъгълен камък за нас са правата на човека и в този контекст и ненасилието над жени и деца. И затова вчера предупредих БСП, че ще трябва да обяснява своите действия пред нашите партньори.

Според мен, фокусът на дискусията по предстоящия вот ще бъде изместен заради Истанбулска конвенция и няма да се постигне ефекта, който вероятно се цели.”, допълни Станишев.

В своето изказване пред Пленума вчера Станишев поясни: „Конвенцията е всеобхватен международен документ, който разглежда темата през призмата на човешките права. Документ, който предвижда защита и наказание за всяка форма на насилие над жени и деца. И това е нейният основен смисъл. За съжаление, страшно много са хората, преживели лично тази драма. И към тях е насочена Конвенцията.

В този смисъл е и Комюникето на Съвета на Европа от  12 януари, който тълкува текста на Конвенцията заради истеричната дискусия в българското общество. Нещо абсурдно според мен. И там изрично се подчертава, че не става дума за въвеждане на т.н. „трети пол”. Тема, с която толкова широко се спекулира в България. 

Друга основна тема в предаването „Неделя 150” бе първото Българско председателство на Съвета на ЕС. Станишев подчерта, че то е голяма възможност България да се препозиционира в европейски контекст като се ангажира със сериозни инициативи по ключови за Съюза и за страната въпроси. Един от тях е бъдещият бюджет на ЕС, неговият размер и източници на финансиране (и предвид излизането на Великобритания). Съществуват редица рискови идеи за орязване на основни за България политики – Кохезионната и Селскостопанската политики .

„Несъмнено, Кохезионната политика се нуждае от предефиниране и реформа, но тя е крайъгълен камък за постигане на икономическо развитие и повишаване на стандарта на по-бедните страни и региони. Ето защо, ние от Партията на европейските социалисти многократно сме предлагали да се върви към търсене на собствени източници за финансиране на повишения брой европейски политики (в този смисъл и новите такива за опазване на границите, Общата европейска отбрана, политика за подкрепа на Африка и др.). Това предложение беше заложено и в резолюцията от последния ни Съвет в Лисабон от декември 2018 г. Този дебат предстои, нищо не е решено и тук се надявам, и успех за нашето Председателство ще бъде да отстоим достатъчно ресурси за развитието на Кохезионната и Селскостопанската политики.” допълни Станишев.

Друг успех на Председателството за Станишев  ще бъде постигането на някакъв напредък по отношение на цялостната политика по бежанците. Освен това, в контекста на региона, в който живеем – да бъде даден старт на преговорите с Македония и Албания, да има сериозен напредък в преговорния процес с Черна Гора и Сърбия, както и да бъде подготвен цялостен икономически пакет за развитието на Западните Балкани.

Запитан как оценява думите на почетния председател на ДПС за безалтернативността на управлението на Борисов, Станишев заяви, че всеки има право да изразява своето мнение, но никой не може да оспори, че БСП е много активна опозиция. „В този смисъл, това е златно време, в което БСП следва да покаже и убеди обществото, че има сериозен и широкообхватен план за развитието на страната.”

--
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4003 |14.01.2018 Снеговалежите в Западна България ще се усилят . 1| 5945 |11.01.2018 Евродепутати питаха наши министри за корупцията в България . 1| 3991 |11.01.2018 Нови групи мигранти напират към България и Гърция . 0| 3980 |11.01.2018 Страсбург осъди България заради ОМО „Илинден”-Пирин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads