Реклама / Ads
32| 5375 |13.09.2013 НОВИНИ

Станишев: Кой спа, по време на договарянето на европарите за 2014-2020г.

.
Кой е спал по време на европейския съвет? Това е риторичен въпрос, отговори си соцлидерът. ГЕРБ непрекъснато повтаряха, че има 100% усвояване на еврофондовете. Излиза, че и това не стои точно така.
 

Правителството на Борисов тръгна за преговорите с голяма торба обещания Етикети договаряне, евросредства, Пламен Орешарски, еврофондове, Сергей Станишев, Европейска комисия, Бойко Борисов Други Снимки Други Снимки Други Снимки Днешните дебати са много важни за България. Еврофондовете са основен инструмент за икономическо развитие на страната, на фона на драстично спадналите чужди инвестиции през последните 4 години. Евросредствата са и основа за много спекулации и манипулации. Това каза от парламентарната трибуна Сергей Станишев по време на разискванията по питането към Пламен Орешарски относно преговорите за многогодишната финансова рамка на Европейския съюз за 2014-2020 г. и българската позиция.

Бившите управляващи успяха да наложат мнението, че са се справили отлично с усвояването и развитието на евросередствата. Това не е вярно, продължи Станишев. България не е положила никакви усилия при договарянето на новия програмен период. Правителството на Бойко Борисов тръгна за преговорите в Брюксел по следващия финансов период на ЕС с голяма торба обещания. Въпросът сега е: Кой е спал по време на европейския съвет? Това е риторичен въпрос, отговори си соцлидерът. ГЕРБ непрекъснато повтаряха, че има 100% усвояване на еврофондовете. Излиза, че и това не стои точно така.


Народното събрание и правителството трябва да положат много труд, за да постигнем максимума за българските граждани и бизнес, категоричен беше той. Европейската комисия е констатирала редица примери за ниско качество при изготвянето на стратегическите документи, за това как ще използваме евросредствата. Всички членове на кабинета работиха усърдно, за направят подобрения в новия проект, който да представим пред Брюксел, заяви Станишев.

Очакваха се 18 – 19 млрд. евро за страната. След преговорите правителството се завърна с много по-малко ангажимент, каза още Станишев. От кохезионна политика за България се отделят 120 евро на човек, а в Естония е 388 евро. Има увеличаване на средствата за земеделска политика за България, но това не е договорено. С 10% са по-малко средствата за развитие на селските райони. Редица страни успяха да договорят допълнителни средства, Гърция – 1.3 млрд. евро, Италия и Унгария – 1.5. млрд. евро, Германия – 700 млн. евро допълнително за регионално развитие. България не е договорила допълнителни средства за най-изостаналите региони като Северозападна България, даде пример Станишев. Ние в парламента също трябва да положим неимоверни усилия, за да поправим грешките на бившите управляващи. Всички тези проблеми трябва да бъдат дискутирани тук, за да можем да изработим единна позиция, защото това е национален приоритет.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 216| 5941 |10.09.2013 Сергей Станишев: Президентът да спре с ролята на брокер за формиране на коалиции . 63| 5529 |10.09.2013 Станишев: Съпротивата срещу нас е ожесточена и добре организирана . 67| 5339 |09.09.2013 Станишев: За мен е важно лидерството на БСП . 195| 6581 |07.09.2013 Станишев: Маските паднаха, ГЕРБ седи зад протестите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads