Реклама / Ads
17| 4519 |16.07.2014 НОВИНИ

Станишев: Колкото повече социалисти в ЕК, толкова по-видима промяна за Европа

.
Източник: Булфото
Най-важното на предстоящите разговори е не толкова имената на бъдещите еврокомисари, колкото политиките. Това заяви пред журналисти лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев преди подготвителната среща на министър-председателите от ПЕС за Европейския съвет днес в Брюксел.
 

Той подчерта, че вчера Европейският парламент с много силна подкрепа от социалистите е избрал Жан-Клод Юнкер за президент на ЕК, който е направил сериозни заявки за приоритетите на ЕК, за нова политика и програма за заетост, за инвестиционен план, който трябва да бъде разработен и представен в началото на следващата година. „Това, за което ние се борим е ЕК да покаже промяна в отношението, в приоритетите, в това число и за разширяване на младежката гаранция, която е един от водещите приоритети на ПЕС. Всичко останало е функция на политиката и намиране на хора, които могат да реализират тази политика”, категоричен бе Станишев. Според него е естествено след като президентът на ЕК е избран с подкрепата на групата на социалистите и демократите, без която е нямало как да стане, и е поел ясно ангажименти ще се водят разговори и за различни позиции, за да се реализира тази политика.

„За да можем ние като политическа и европейска сила да гарантираме тази промяна, колкото повече социалисти има в комисията, по-видима ще бъде тази промяна”, заяви президентът на ПЕС.


На въпрос дали българските интереси или социалистическите ще надделеят при взимането на тези решения той отговори, че България само ще спечели, ако настъпи ясна промяна в ЕК.
Помолен да коментира кой е най-подходящият вариант за български еврокомисар той отговори, че това решение трябва да бъде взето от правителството след като чуе различните мнения, защото практически всяка партия има своето предложение. „Важното е внимателно да се вземе това решение и човекът, който бъде избран, да върши добра работа за България”, категоричен бе той. Станишев подчерта, че не закъсняваме със своята кандидатура, особено в неясната ситуация в самия ЕС.

На срещата присъстваха министър-председателите на: Дания – Хеле Торинг-Шмит, Малта – Джоузеф Москат, Белгия – Елио ди Рупо, Чехия – Бохуслав Соботка, канцлерът на Австрия – Вернер Файман. Сред присъстващите бяха и председателят на групата на социалистите и демократите в ЕП Джани Питела, председателят на ЕП Мартин Шулц, министри, еврокомисари от партии-членки на ПЕС и партийни лидери.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 4504 |15.07.2014 Станишев: Да стана еврокомисар не е стояло пред мен и не съм го обмислял . 6| 4815 |11.07.2014 Ексминистър: Повече пари за здравеопазване-повече пари за лобита . 16| 5210 |08.07.2014 Николай Радулов: НСО харчи колкото двете ни разузнавания . 15| 5805 |06.07.2014 Янев: Купени са повече от половината министри на Орешарски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads