Реклама / Ads
9| 4174 |21.02.2019 НОВИНИ

Станишев: Левицата има историческа задача - да възстанови Европа, както след Втората световна война

.
Сергей Станишев
Президентът на ПЕС Сергей Станишев със силно писмо до левите лидери. Конгресът в Мадрид приема Нов социален договор на ЕС
 

"Левицата отново се изправя историческа задача - подобно на социалдемократическия консенсус, който вдига на крака Стария континент след Втората световна война, днес отново е на дневен ред възстановяването на Европа на равенството и справедливостта." Това написа президентът на ПЕС Сергей Станишев в писмо до левите премиери и партии в Европа. В него той очерта посланията на левицата в предстоящите евроизбори.

ПЕС се събира на конгрес в Мадрид, откъдето ще стартира и предизборната кампания на кандидата на левицата за шеф на Еврокомисията Франс Тимерманс. Ще се приеме и предизборния манифест на ПЕС: "Нов социален договор за Европа".

 

„Вярвам, че ние, европейските социалисти, имаме историческата мисия да върнем вярата на хората в мечтата за споделена свобода, мир и просперитет – основополагащите ценности на ЕС", написа Станишев. Мисията на левите била да дадат силно лидерство и посока на ЕС, който е загубил социалната си физиономия.

 

ЕС не може да има бъдеще, в което се отнася към гражданите като към потребители, заменя свободи в името на недоказана сигурност, подменя демокрацията и върховенството на закона заради политическа стабилност, категоричен е Станишев. Според него в момента здравеопазването си третира като стока, а не като основно право, на кохезионните фондове се гледа като на инвестиции за големи компании, а гражданите биват съдени на базата на това колко имат, а не какво правят.

 

ЕС не може да има бъдеще, ако хората продължават да работят денонощно, но не могат да си позволят отопление на домовете си; децата нямат достъп до добро образование, здравеопазване или здравословно хранене, допълва президентът на ПЕС. И обяснява, че модерното робство има много лица и не е научна фантастика, а е осезаемо за много европейски граждани в ХХI век. "Няма как да приемем всичко това. Хората не са и не могат да бъдат "ресурс", а са личности с право на работа и достоен живот, пише още Станишев.

 

Затова мисията на левицата в Европа била историческа. "Предстоящите избори са исторически. На карта са поставени основите на политиката, възприятията за добро и зло, справедливост и несправедливост", пише лидерът на ПЕС в писмото си. И изразява увереност, че със силния си манифест и с кандидата си левите влизат в предизборната битка добре подготвени в предстоящата тежка и вълнуваща кампания.

 

Според Станишев социалистите и демократите са политическата сила, която може да постигне радикална промяна на европейско ниво. "Ние работим за променена Европа, за подобряването на условията на всички, а не само за привилегированите. Оставаме верни на ценностите, като морален пътеводител в бързо променящия се свят", пише той. Левицата била от онази страна на барикадата, от която са мечтата за свобода, мир и просперитет, със стремежите и правата на хората. "Ние се обявяваме против националния егоизъм, разделенията и популизма. Против страха и лъжите. Ние сме за справедливост, солидарност и надежда", заявява лидерът на европейската левица.

 

Станишев посочва и разделителните линии с десницата. "На фона на нарастващото обществено недоволство, ЕНП прегърна популизма и амбицията на крайнодесните да достигнат властта. Коалициите между традиционната десница и националистите в Европа са абсолютно неприемливи. Класическата десница хвърли тежестта на икономическото възстановяване върху обикновените граждани, обърна гръб на хората, като пренебрегна техните нужди и облагодетелства привилегированите", коментира той. Всичко това създавало благоприятна почва за националисти и крайнодесни, които обаче само посочвали проблемите, без да предлагат решения. Концепцията за Европа на нациите е всъщност Европа на агресивните национализми и всички добре знаем накъде води този път, предупреди президентът на ПЕС.

 

От друга страна, десницата предлага Европа на няколко скорости, което служи като извинение за неравенствата между държавите и в крайна сметка между хората. За нас това е задънена улица, каза още Станишев.

 

"Залогът няма как да бъде по-голям. Вярвам, че ще изпълним успешно задачата да се преборим за социална Европа, такава, каквато всички искаме да бъде", заключава президентът на ПЕС в писмото си до левите лидери.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3906 |12.02.2019 Кметовете от левицата напускат Сдружението на общините . 6| 4384 |03.02.2019 Сергей Станишев: Политиката ни е кръчмарска . 1| 4083 |10.01.2019 Станишев: Ще продължим да работим за отлагането на целия пакет за следващия ЕП . 3| 4261 |23.12.2018 Станишев: Интересът ни е да ни уважават в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads