Реклама / Ads
21| 5791 |28.03.2014 НОВИНИ

Станишев: ЕС в момента не вдъхновява гражданите

.
Източник: Булфото
Намираме се само на два месеца от европейски избори. Като наблюдавам политическата дискусия в България, нивото й и нейния характер, едва ли някой може да се досети, че ще избираме европарламент и че за първи път всеки един гражданин в Европа ще може да посочи своите предпочитания кого иска да види начело на изпълнителната власт на Европа и най-вече на Европейската комисия. Това заяви президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев на проведената днес конференция на тема „Социалната алтернатива за Европа”, организирана от Фондациите „Фридрих Еберт“ и „Солидарно общество“.
 

Според него по начина, по който функционира ЕС в момента, не вдъхновява голяма част от гражданите и все по-голяма сила набират националистки и анти-европейски, популистки партии, които прехвърлят отговорността за кризата именно върху ЕС. "Затова ПЕС и БСП отиваме на тези избори с ясна алтернатива - хората да имат възможност за осъзнат избор между политики и възможности за развитие на ЕС", категоричен бе президентът на ПЕС.

Единственото дясно решение за кризата бе политиката на ограниченията, която ГЕРБ с радост прие. Станишев припомни, че през 2009 година, когато е започнала икономическата и социалната криза, е имало консенсус за нея и всички са казвали, че това е системна криза на съвременния финансов капитализъм, породен от това, че са премахнати регулациите. "Това го казваха десни политици и това трябва да се промени. Имаше достатъчно ясен план за Европа как да се преодолее тази криза - чрез промяна на самия модел – по-голяма прозрачна регулация", каза още Станишев. По думите му обаче, когато дясното е победило, всичко това е било сложено под масата. Той подчерта, че е преобладавала една политика, която е казвала само, че публичните разходи са единственият проблем и, че държавата има много дългове и лечението е да се ограничат разходите. "С огромна радост Борисов и любимият му министър Дянков използваха това, за да превърнат политиката на държавата в социалната сфера в геноцид по отношение на възрастни хора, майки, хората с увреждания и социално слабите", категоричен бе Станишев. Той подчерта, че всяка една политика, която не се е вписвала в техните представи, просто се е отрязвала. По думите му това е била основната политика през последните 4 години и в България, и в Европа.

„Още от началото на кризата социалистите настоявахме за по-големи регулации, защото основният проблем на хората в Европа е безработицата -27 милиона безработни, от които 6 милиона млади хора  в Европа", заяви президентът на ПЕС. Той обясни, че тогава предложението на социалистите е било за данък върху финансовите транзакции, но повечето са смятали, че е опасен и едва ли не, че ще изгони капитала. По думите му основна цел е той да бъде общоевропейски данък,  за създаване на работни места и натиск за специални програми за младежка заетост.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 150| 9667 |25.03.2014 Станишев: Скандално! Плевнелиев се призна за президент на ГЕРБ . 17| 5843 |24.03.2014 Братът на Станишев: Бих хвърлил бой на клеветниците . 10| 5725 |22.03.2014 В момента: Отчаян мъж опитва да скочи от прозорец на блок във Варна . 104| 7629 |21.03.2014 Станишев: Плевнелиев е като кулата в Пиза, наклонен към ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads