Реклама / Ads
11| 4599 |08.01.2017 НОВИНИ

Станишев: ЕС е в най-трудния период на своето съществуване

.
Сергей Станишев
Европейският съюз преминава през най-трудния период на своето съществуване, заяви по БНР Сергей Станишев, евродепутат и председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС).
 

Според него при започналата след 2008 година финансова криза, прераснала в икономическа, социална и политическа, десницата в Европа води политика на разграждане на социалната държава. Цената на това е разкъсване на социалната тъкан и задълбочаване на неравенствата, а България е негативен пример за резултатите: над 1/3 от българите са под прага на бедността, а 25% от европейските граждани живеят или в бедност, или в риск от социално изключване. Станишев заяви, че още от 2009 г. европейските социалисти се борят за промяна на статуквото, но тя се извършва твърде бавно.

 

Лидерът на ПЕС отчита, че недоволството в Европа от десните и от народната партия не може автоматически да прелее в доверие към левицата. На разгневените и търсещи алтернатива хора националистическите и популистките формации предлагат прости решения, като обещават сигурност и защита, както и ограждане със стени. Сега националистите имат нужда от образа на врага, но този подход е неработещ и би довел до изграждане на стени помежду ни и до разрушаване на европейската идея, предупреди Станишев. Втората световна война опустоши европейския континент, а след нея започна промяна към това в Европа да живеем мирно, да си помагаме и да развиваме Стария континент като полюс на света, подчерта лидерът на европейските социалисти и призова за по-категорично очертаване на социална Европа, като даде пример с инициативи като европейския работен план за младежта и младежката гаранция:

 

Европа винаги е била социална и е гарантирала по-добър живот за всяко следващо поколение. Социалистите трябва да бъдем по-категорични в отстояване на социалната алтернатива за Европа… Трябва да покажем, че сме способни да отстояваме своите идеи.

 

Според бившия лидер на БСП последните 10 години от членството показват, че ползите за България далеч натежават над минусите. Сред тях са не само 10 млрд. евро, влезли в страната през еврофондовете, но и десетките милиарди лева чуждестранни инвестиции в икономиката, особено в периода до 2009 г., които създават работни места и нови индустрии. Станишев изтъкна, че благодарение на еврочленството си България е сериозен фактор в производството на части за автомобили и IT технологии и всеки българин има близки, които работят в ЕС и може да пътува и да се труди в Европа. Заедно с това той отбеляза, че Европа дава възможности, но ако не ги използваме ефективно, ще сме на опашката.

 

Трябва да умеем проактивно да отстояваме нашите позиции. Никога не съм приемал тезата, че сме малка държава и трябва да изпълняваме чужда воля, заключи председателят на Партията на европейските социалисти.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3717 |03.01.2017 Станишев: 10 г. членство в ЕС - време на надежди, очаквания, свобода . 2| 3692 |03.01.2017 Станишев: Европа не е панацея на нашите проблеми . 4| 3931 |17.12.2016 Станишев: Думата „поврати” беляза 2016 г. . 5| 4171 |16.12.2016 Станишев: Всеки четвърти европеец живее в бедност или риск

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads